Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 496
Offentligt
1019320_0001.png
1019320_0002.png
1019320_0003.png

Notat

GRUNDNOTAT til FMPU & FEU

Forslag til ændring af Kommissionens forordning om suspension af indførsel i Fællesskabet

af enheder af visse arter af vilde dyr og planter (komitésag)

1. Status

Kommissionen har den 28. juni 2011 fremsendt ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslagethar hjemmel i artikel 4, stk. 6 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyt-telse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed, som har hjemmel i artikel 175TEF (tid-ligere artikel 130 S).Forslaget er en revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 997/2010 af 5. november 2010 omsuspension af indførsel i Fællesskabet af enheder af visse arter af vilde dyr og planter. For klarhedsskyld foreslås den gældende forordning afløst af en ny frem for blot en opdatering.Der skal stemmes om forslaget i komitéen ved skriftlig procedure med svarfrist den 15. juli 2011(silent approval). Danmark forventer, at kunne stemme for forslaget.

2. Formål og indhold

Forslag til ændringer af forordningen sker primært på baggrund af vurderinger af de seneste oplys-ninger af arternes bevaringsstatus foretaget af Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe i EUnedsat under artikel 17 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996. Undersøgelses-gruppen består af repræsentanter fra de enkelte medlemslande.Ud fra nye oplysninger har Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe konkluderet, at bevarings-status for visse arter opført i bilag A og B til Rådets forordning nr. 338/97 vil blive bragt i alvorligfare, hvis indførslen til Fællesskabet af disse fra visse oprindelseslande ikke suspenderes. DenVidenskabelige Undersøgelsesgruppe har konkluderet at import til Fællesskabet af følgende arteromfattet af bilag A eller B til Rådets forordning nr. 338/97 bør suspenderes (importforbud):Sagittarius serpentarius(sekretærfugl) fra Tanzania.Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har også ud fra den nyeste tilgængelige viden konklu-deret at suspension af indførsel af følgende arter ikke længere er nødvendigt:Lynx lynx(los; jagttrofæer) fra Azerbaijan;Hexaprotodon liberiensis(dværgflodhest) fra Guinea;
Moschus anhuiensis, Moschus berezovskii, Moschus chrysogaster, Moschus fuscusogMoschus moschiferus(arter af moskushjorte) fra kina;Uromastyx aegyptia(tornhaleagame) fra Egypten;Chamaeleo ellioti(kamæleon) fra Burundi;Chamaeleo pfefferi(kamæleon) fra Cameroun;Varanus exanthematicus(varan; farmede enheder mindre end eller lig med 35 cm totallængde),Varanus niloticus(varan; farmede enheder mindre end eller lig med 35 cm totallængde) ogKinixys belliana(skildpadde; farmede enheder mindre end eller lig med 5 cmtotal skjoldlængde) fra Benin;Varanus niloticus(varan) fra Burundi og Mozambique;Varanus salvator(varan) fra Kina, Indien og Singapore;Python reticulatus(pythonslange) fra Indien og Singapore;Aldabrachelys gigantea(skildpadde) fra Seychellerne;Geochelone elegans(skildpadde) fra Pakistan;Geochelone platynota(skildpadde) fra Myanmar;Indotestudo elongata(skildpadde) fra Bangladesh, Kina og Indien.Derudover er der foretaget enkelte ændringer af teknisk/navnemæssig karakter.

3. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig. Forslaget sendes parallelt til parlamentet til information

4. Nærhedsprincippet

Der er tale om en gennemførelsesbestemmelse af en allerede vedtaget rådsretsakt. Spørgsmåletom nærhedsprincippet er derfor ikke relevant.

5. Konsekvenser for Danmark

Forslaget vil indebære ændringer i administrationspraksis i forhold til berørte arter, men har ikkelovgivningsmæssige, administrative eller økonomiske konsekvenser for Danmark.Forslaget indebærer en positiv/neutral påvirkning af beskyttelsesniveauet for de anførte arter.

6. Høring

Forslaget har været sendt i høring i Miljøspecialudvalget den 30. juni 2011 til 8. juli 2011. Der erindkommet 3 høringssvar, hvor der ikke fremkom bemærkninger til rammenotatet.

7. Forhandlingssituationen

Forslaget om indførsel eller ophævelse af restriktioner for visse arter af vilde dyr eller planter erblevet drøftet i Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, jvf. Rådets forordning nr. 338/97, art. 4,stk. 1 og 2. Der har i undersøgelsesgruppen været enighed om forslagene til de nævnte ændringer.
2

8. Dansk holdning

Regeringen kan støtte Kommissionens forslag.Ændringer i bilagene sker på baggrund af indstilling fra Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe,som er nedsat i henhold til Rådets forordning nr. 338/97, artikel 17, stk. 2. Regeringen kan støtte, atundersøgelsesgruppens indstillinger følges.
3