Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del EU-note E 42
Offentligt
975777_0001.png
975777_0002.png
975777_0003.png
975777_0004.png

Europaudvalget

Det Internationale Sekretariat

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere25. marts 2011

Møde i Det Europæiske Råd den 24.-25. marts 2011

På mødet under ledelse af Det Europæiske Råds faste formand, Herman VanRompuy, var fokus rettet mod udviklingen i Libyen og Japan samt densamlede pakke af økonomiske tiltag - herunder europagten, det EuropæiskeSemester, forslagspakken om styrket økonomisk styring, stresstest af bankersamt den permanente europæiske stabilitetsmekanisme. Endelig var denseneste udvikling i Portugal også genstand for stats- og regeringschefernesdrøftelser.

Libyen og de sydlige nabolande

Stats- og regeringscheferne drøftede situationen i Libyen og udtryktetilfredshed med vedtagelsen af resolution 1973 fra FN’s Sikkerhedsråd samtstøttede op om Rådet for Udenrigsanliggenders konklusioner om Libyen fraden 21. marts 2011. EU’s position ligger fast – Gaddafi må træde tilbage ogbane vejen for en politisk overgang under ledelse af det libyske folk ogbaseret på en bred politisk dialog.Det blev samtidig slået fast, at de militære operationer bør afsluttes så snartcivilbefolkningen er i sikkerhed. Stats- og regeringscheferne var parate til atindføre yderligere sanktioner - herunder afskæring af det libyske regime fraolie- og gasindtægter. EU var ligeledes parat til at øge den humanitære støtte.Et nyt Libyen kan endvidere forvente økonomisk støtte af EU samt hjælp tilinstitutionsopbygningen.Stats- og regeringscheferne så med dyb bekymring på udviklingen i Syrien,Yemen og Bahrain og fordømte de eskalerende voldshandlinger.Stats- og regeringscheferne opfordrede endvidere til udviklingen af et nytpartnerskab med regionen i tråd med Det Europæiske Råds erklæring fra detekstraordinære møde den 11. marts 2011.
1/4

Japan

Stats- og regeringscheferne erklærede på mødet deres sympati og solidaritetmed det japanske folk, og EU står parat til at yde yderligere støtte til Japan,hvis det ønskes.I lyset af katastrofen i Japan besluttede stats- og regeringscheferne atgennemføre stresstest af EU-landenes atomkraftværker. I første omgang skalEuropa-Kommissionen i samarbejde med den såkaldte European NuclearSafety Regulatory Group (ENSREG) fastlægge omfanget og udformningen afdisse test. Herefter skal testene gennemføres af uafhængige nationalemyndigheder. Det Europæiske Råd vil så inden udgangen af 2011 evaluerede første resultater på baggrund af en rapport fra Kommissionen. Stats- ogregeringscheferne opfordrede endvidere til, at tilsvarende tests gennemføres iEU’s nabolande.

Europagten – europluspagten

Stats- og regeringscheferne godkendte formelt europagten, som var blevetomdøbt til ”europluspagten” for at signalere, at pagten repræsenterer enekstra indsats, samt at pagten er åben for medlemslande uden foreuroområdet.Foruden deltagelse af de 17 eurolande tilkendegav Danmark, Polen, Letland,Litauen, Bulgarien og Rumænien at de ønskede at tilslutte sig pagten.Europagten vil dog fortsat være åben for de resterende medlemslande:Storbritannien, Sverige, Ungarn og Tjekkiet.De deltagende medlemslande skal snarest bekendtgøre de konkrete tiltag,der skal gennemføres på baggrund af pagtens indikatorer og principper i løbetaf den næste 12-måneders periode. Deltagerlandenes tilsagn vil bliveindarbejdet i de nationale reformprogrammer samt stabilitets- ogkonvergensprogrammer. Spanien, Frankrig, Belgien og Tyskland kunneallerede på mødet annoncere de første tilsagn.

Europæiske Semester

Stats- og regeringscheferne godkendte de overordnede prioriteter omfinanspolitisk konsolidering og strukturreformer identificeret i Kommissionens1vækstrapport fra januar , hvor fokus bør være på tilbagevenden til holdbareoffentlige budgetter, finanspolitisk bæredygtighed, reduktion af arbejdsløshedgennem arbejdsmarkedsreformer samt nye tiltag til fremme af væksten.Prioriteterne vil nu danne udgangspunkt for medlemslandenes udarbejdelseaf nationale reformprogrammer samt stabilitets- og konvergensprogrammer tilapril. Europa-Kommissionen vil på baggrund af programmerne udarbejde
1
KOM (2011) 11
2/4
forslag til landespecifikke udtalelser og henstillinger til vedtagelsen inden DetEuropæiske Råds møde til juni.Stats- og regeringscheferne hilste Kommissionens planer om at præsentereforslaget om akten for det indre marked til april velkommen. Samtidig blev detindre markeds betydning for vækst, beskæftigelse og konkurrenceevnepåpeget. Stats- og regeringscheferne opfordrede endvidere medlemslandenetil at gennemføre servicedirektivet fuldt ud.

Forslagspakken om økonomisk styring

Stats- og regeringscheferne hilste Rådets fælles holdning om de seks forslagopnået på rådsmødet for økonomi og finans den 15. marts 2011 velkommen.Samtidigt opfordrede stats- og regeringscheferne til en endelig vedtagelsemed Europa-Parlamentet til juni.

Stresstest af banker

Stats- og regeringscheferne støttede den snarlige gennemførelse aftroværdige stresstests af banker og opfordrede samtidig regeringerne til attræffe de relevante foranstaltninger på baggrund af resultaterne.

Traktatændring og stabilitetsmekanisme

Stats- og regeringscheferne vedtog formelt en afgørelse fra Det EuropæiskeRåd om ændring af artikel 136 i Traktaten om Den Europæiske UnionsFunktionsmåde, hvorved den permanente europæiske stabilitetsmekanisme(ESM) kan etableres. Traktatændringen forventes at træde i kraft den 1.januar 2013 efter endt ratifikation i medlemslandene. Stabilitetsmekanismenvil erstatte den midlertidige stabilitetsfacilitet, der udløber til juni 2013.Stabilitetsmekanismens egenskaber blev også drøftet, og det ligger fast, atmekanismen vil have en effektiv udlånskapacitet på 500 mia. euro. Af dettebeløb skal 80 mia. euro være i form af indbetalt kapital fra medlemslandene ieuroområdet, som indfases i fem lige store årlige rater fra juli 2013 baseret påECB’s kapitalfordelingsnøgle. I forbindelse med Europa-Parlamentetsbehandling af traktatændringen har Kommissionen endvidere tilkendegivet, atet forslag til en forordning om de institutionelle procedurer i forbindelse medanvendelse af mekanismen vil blive fremsat.Stats- og regeringscheferne blev også enige om at sikre en effektivudlånskapacitet på 440 mia. euro under den nuværende midlertidigeeuropæiske stabilitetsfacilitet, hvilket forventes at være realiseret til juni.Stats- og regeringscheferne bekræftede endvidere, at medlemslandene udenfor euroområdet på ad hoc-basis kan deltage side om side med ESM i2
2
KOM (2010) 522-527
3/4
finansielle støtteaktioner. Hvis et medlemsland uden for euroområdet deltageri en sådan aktion, repræsenteres landet i de relevante møder i ESM’s34repræsentantskab og bestyrelse , hvor der træffes beslutning om at yde ogovervåge støtte. Deltagelse sikrer endvidere rettidig adgang til alle relevanteoplysninger og ret til høring på behørig vis.

Portugal

Den seneste udvikling i Portugal, hvor den portugisiske premierminister, JoséSócrates, måtte træde tilbage efter afvisningen af de forslåedespareforanstaltninger blev også berørt af stats- og regeringscheferne.Spørgsmålet om en egentlig hjælpepakke til Portugal var ifølge Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, dog ikke blevet drøftet.Barroso var overbevist om, at Portugal fortsat vil arbejde for konsolidering afdet offentlige budget.
Med venlig hilsen,
Martin Jørgensen (3622)
3
Repræsentantskabet kommer til at bestå af finansministrene fraeuroområdet (med stemmeret) samt kommissæren for økonomiskeog monetære anliggender og formanden for ECB (begge somobservatører).4Bestyrelsen kommer til at bestå af et medlem og en stedfortræderudnævnt af hvert medlemsland i euroområdet samt en observatør ogstedfortræder udpeget af Kommissionen og en observatør ogstedfortræder udpeget af ECB.
4/4