Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
913454_0001.png
913454_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 10. november 2010Sagsnr.: 7549Dok.nr.: 153713FVM 814
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. oktober 2010 stillet følgende spørgsmål nr.17 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia OlsenDyhr (SF).

Spørgsmål 17:

”Hvordan vil ministeren løse problemet med ’bekvemmelighedsflag’, hvorved ejeren afet fartøj skifter til et flag tilhørende et andet land, for derigennem at operere under merelempelige krav?”

Svar:

Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 13 og nr. 15 (Alm. del) vedtog EU i 2008 enforordning med henblik på at forebygge, afværge og standse ulovligt, urapporteret ogureguleret fiskeri. Forordningen indeholder tiltag til kontrol af landinger fratredjelandsfartøjer i EU og af fiskevarer importeret fra tredjelande med henblik på atkontrollere, om fisken er lovligt fanget. Kontrollen omfatter havnekontrol oggrænsekontrol med verifikation af fangstattester fra et af EU godkendt tredjeland.Forordningen indeholder også bestemmelser om at iværksætte foranstaltninger, der kanidentificere stater, der ikke efterkommer internationale regler og derved støtter illegaltfiskeri (for eksempel stater, som benyttes til at sejle under bekvemmelighedsflag).Der etableres også i henhold til forordningen en EU-liste over IUU-fartøjer. På listen kanopføres de fartøjer, som kan fortsætte med at gennemføre IUU-aktiviteter, på grund af atderes flagstat ikke iværksætter effektive foranstaltninger over for disse aktiviteter.Listningen skal sikre, at de pågældende fartøjer forhindres i at sælge deres produkter tileksport til EU – og således opnå profit i EU for deres aktiviteter. Listen kan indeholdebåde tredjelandsfartøjer og EU-fartøjer. Fartøjer, som er registreret af regionale
fiskeriforvaltningsorganisationer som IUU-fartøjer bliver automatisk opført på EU’sIUU-liste.Forordningen indeholder endvidere bestemmelser om, at medlemsstaterne efter deresgældende love og administrative bestemmelser skal tage passende foranstaltninger overfor statsborgere, der støtter eller udøver IUU-fiskeri.Der er således gennemført en række tiltag med henblik på at løse problemerne medanvendelse af bekvemmelighedsflag, og det forventes at disse foranstaltninger vil visederes effekt.For så vidt angår foranstaltninger i relation til bekæmpelse af IUU-fiskeri i internatio-nalt regi og udformningen af EU’s fiskeripartnerskabsaftaler med tredjelande henvises iøvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 13 og nr. 15 (Alm. del).
2