Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
1018223_0001.png
1018223_0002.png
Ministeren
Dato:J.nr.:
5. juli 201111/50391
Folketinget, EuropaudvalgetChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 141

af 24. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Trine Mach (SF).

EUU alm. del - spørgsmålet er stillet af ikkemedlem af udvalget (MFU)

Spørgsmål nr. 141:

Ministeren lod på Europaudvalgets møde den 6. maj 2011 forstå, at folk, der arbejder i Dan-mark skal efterleve danske løn- og arbejdsvilkår. Imidlertid ligger der i forhandlingerne omEU-Indien frihandelsaftalen den udfordring, at der fra indisk side presses på for at indiskearbejdstagere, der skal kunne komme ind på det europæiske (og danske) arbejdsmarked,klassificeres som selvstændige, eller som en del af en serviceydelse, og derved kan omgådansk lovgivning og overenskomstaftaler, der beskytter herboende arbejdstagere. Ministerenbedes redegøre for, hvordan man kan sikre, at det alene sker på de enkelte landes arbejds-markedsvilkår, samt give en vurdering af, hvad der gøres for at lukke dette hul i forhandlin-gerne?

Svar:

EU og Indien forhandler om indgåelse af en frihandelsaftale. Aftalen forhandles inden forrammerne af WTO’s GATS-aftale (General Agreement on Trade in Services) og omfatterbl.a. spørgsmålet om midlertidig personbevægelse i forbindelse med levering af tjeneste-ydelser (Mode 4). Mode 4 i GATS omfatter fem nærmere definerede kategorier af tjeneste-ydere.Regeringen vil tage endelig stilling til det nærmere indhold af frihandelsaftalen med Indien iforbindelse med de kommende forhandlinger om et egentligt aftaleudkast.Det er dog regeringens klare holdning, at alle kategorier vil skulle leve op til nationale løn- ogansættelsesvilkår. Dette vil således indgå i regeringens videre overvejelser i forbindelse medforhandlingerne om aftalen.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 3 af 18. marts 2011 fra Folketingets Euro-paudvalg til integrationsministeren, er det Integrationsministeriets umiddelbare vurdering, atudlændingelovgivningen indeholder fornøden hjemmel til, at der kan meddeles opholdstilla-delse her i landet til de kategorier af personer, der er omfattet af forhandlingerne om aftalen.Integrationsministeriet vil dog i forbindelse med de videre forhandlinger tage endelig stillinghertil.Fælles for de kategorier, som der forhandles om, er, at der er tale om tjenesteydere. Det erIntegrationsministeriets opfattelse, at disse tjenesteydere må anses for at udføre lønarbejde,og at der således kan stilles krav til, at sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår overholdes.Dette gælder efter omstændighederne også i de tilfælde, hvor en såkaldt independentprofessional skal udføre en tjenesteydelse i Danmark, og hvor der ikke foreligger en egentligansættelseskontrakt. I sådanne tilfælde vil der i overensstemmelse med nugældende praksisblive stillet krav om, at der indgås en kontrakt mellem den danske virksomhed og tjeneste-yderen, således at tjenesteyderen sidestilles med en lønmodtager.Udlændingeservice vil herefter, som i alle andre sager, hvor der meddeles opholdstilladelse imedfør af udlændingelovens § 9 a, stk. 2, nr. 6, kunne høre det regionale beskæftigelsesrådeller en brancheorganisation om, hvorvidt løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk