Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
917487_0001.png
917487_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. november 2010
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 33 af 4. november 2010(Alm. del) stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

Som opfølgning på EU-topmødet den 28.-29. oktober 2010 bedes ministerenredegøre for, hvorvidt det fransk/tyske forslag om at fratage EU-lande deresstemmeret ved økonomisk uføre er lagt død eller stadig spøger i kulissen, samthvordan regeringen vil arbejde med den sag?

Svar:

På mødet i Det Europæiske Råd den 28.-29. oktober 2010 blev der bl.a. truffetbeslutning om at gennemføre en begrænset traktatændring med henblik på atkunne etablere en permanent kriseløsningsmekanisme.Op til topmødet var der endvidere fremlagt et tysk-fransk forslag om at suspende-re stemmerettigheder for lande, som groft tilsidesætter de fælles spilleregler i detøkonomiske samarbejde, hvilket ville kræve en traktatændring. Der var imidlertidikke opbakning til dette forslag på topmødet. I stedet blev der vedtaget konklusi-oner om, at formanden for Det Europæiske Råd på et senere tidspunkt vil overve-je spørgsmålet om et eurolands ret til at deltage i beslutninger vedr. ØMU-relaterede procedurer i tilfælde af en permanent trussel mod hele euroområdetsstabilitet.Dermed vil spørgsmålet om en evt. suspension af stemmerettigheder ikke indgå iden afgrænsede traktatjustering, som vil blive gennemført at hensyn til kriseløs-ningsmekanismen. Desuden står det nu klart, at en sådan suspensionsmulighed igivet fald alene vil omfatte eurolandene og vil blive begrænset til ØMU-relateredespørgsmål.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Regeringen støtter ikke tanker om suspension af stemmerettigheder. Det er vurde-ringen, at der er bred skepsis blandt EU-landene over for forslaget om suspensionaf stemmerettigheder, og at det derfor er højst tvivlsomt om det bliver en realitet.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen