Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
917493_0001.png
917493_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. november 2010
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 34 af 4. november 2010(Alm. del) stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for de eksisterende muligheder for at trække EU-budgetmidler fra medlemslande, og hvilke begrundelser der skal foreligge?

Svar:

Der findes i den eksisterende EU-lovgivning flere muligheder for at pålægge EU-landene økonomiske sanktioner relateret til EU’s budget. Reglerne gælder bådefor euro- og ikke-eurolandene.Ifølge artikel 4 i forordningen om Samhørighedsfonden (nr. 1084/2006 af 11. juli2006) kan Rådet beslutte at suspendere støtten fra Samhørighedsfonden til et land,såfremt et støttemodtagende land har et uforholdsmæssigt stort budgetunderskud,og derfor modtager en henstilling, men dette land ikke har gennemført effektivetiltag i form af den anbefalede finanspolitiske konsolidering for at leve op til Rå-dets henstilling (artikel 126, stk. 8). Rådet kan beslutte at ophæve suspensionen,hvis det pågældende land træffer de fornødne foranstaltninger, og de suspendere-de forpligtelser kan genindføres på budgettet. Forordningen og dermed sankti-onsbestemmelsen gælder alle EU-landene, men sanktionsmuligheden retter sig ipraksis kun mod de medlemslande, der konkret modtager samhørighedsfondsstøt-te, dvs. lande med et købekraftskorrigeret BNI på under 90 pct. af EU-gennemsnittet.Derudover kan Kommissionen inden for enkelte budgetområder pålægge EU-landene sanktioner enten i form af tilbagebetaling af den uretmæssigt udbetaltestøtte eller i form af bøder, hvis Kommissionen finder, at et land ikke på tilfreds-stillende vis forvalter de EU-midler, for hvilke landet har ansvar, jf. bl.a. forord-ningerne 2988/95 af 18. december 1995 og 1848/2006 af 14. december 2006.Økonomiske sanktioner anvendes eksempelvis ift. landbrugsstøtten. For at mod-tage landbrugsstøtte skal den enkelte landmand opfylde en række betingelser, oglandmandens hjemland skal sikre, at betingelserne er opfyldt. Kommissionen kon-trollerer jævnligt, at landene har et passende kontrolapparat på plads, bl.a. vedkontroltjek ude på de enkelte bedrifter. Finder Kommissionen, at det pågældendeland ikke i tilstrækkelig grad kan sikre en god forvaltning af EU-midlerne, kan
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Kommissionen tildele landet en såkaldt ’flat-rate’ sanktion. Det er en bøde udmåltsom en procentdel (typisk 2, 5 eller 10 pct. alt efter hvor alvorlig forseelsen er) afden samlede udbetalte støtte af den givne form.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen