Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
920986_0001.png
920986_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 23. november 2010FVM 823
Folketingets Europaudvalg har i brev af 15. november 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 39 (EUU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).

Spørgsmål 39:

”Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til EU-Domstolens dom i sagerne C-92/09 og C-93/09 (Volker und Markus Schecke GbR og Hartmut Eifert v Land Hessen),der bl.a. annullerer forordning 259/2008, så det fremover ikke er muligt at offentliggøre,hvem der modtager landbrugsstøtte i EU?”

Svar:

Ved dom af 9. november 2010 har EU-Domstolen kendt den fælles EU-offentliggørelsesordning vedrørende anvendelsen af EU-landbrugsstøttemidler, somblev etableret for få år siden, ulovlig i dens nuværende form, idet den for så vidt angårfysiske personer findes at stride mod Menneskerettighedskonventionens regler ombeskyttelse af privatlivets fred.Der skal ikke være tvivl om, at regeringen er tilhænger af åbenhed og transparensomkring anvendelsen af EU-støttemidler. Dette gælder ikke mindst anvendelsen aflandbrugsstøttemidlerne under Den Fælles Landbrugspolitik. Det sikrer, at diskussionenom støtteordningerne foregår på et oplyst grundlag.Regeringen tager dommen til efterretning, men det skal ikke skjules, at vi gerne havdeset, at den fælles EU-ordning om offentliggørelse af oplysninger - påstøttemodtagerniveau - om anvendelsen af EU’s landbrugsstøttemidler var blevetopretholdt.
Kommissionen har i anledning af dommen erklæret, at den er skuffet over dommen,men at Kommissionen fortsat er tilhænger af åbenhed. Regeringen afventer derfor nuKommissionens udspil i opfølgning af dommen.
2