Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
930659_0001.png
930659_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
8. december 2010
Svar på spørgsmål nr. 52 af 16. november 2010 stillet af Euro-paudvalget efter ønske fra MF Pia Adelsteen (DF).

Spørgsmål:

Forventer ministeren, at Danmark vil give en garanti - ligesom man for nyligtgjorde i forhold til Grækenland - for en del af de beløb, som Irland og Portugalmå forventes at skulle låne af EU, idet de to landes gæld er så stor, at de dårligthar råd til at låne penge på de vilkår, som markedet tilbyder dem?

Svar:

Låneprogrammet til Grækenland er sammensat af lån på 30 mia. euro fra den in-ternationale valutafond (IMF) og 80 mia. euro fra eurolandene. Der medgår ikkeandre bilaterale lån eller lån fra EU27-faciliteter i finansieringen, og Danmark ydersåledes ikke lån og stiller ikke garantier via EU hertil. Danmark deltager alene ilåneprogrammet til Grækenland via Danmarks medlemskab af IMF.Som led i lånepakken på 85 mia. euro til Irland, der blev truffet politisk beslutningom d. 28. november 2010, deltager EU27-lånefaciliteten EFSM (den europæiskemekanisme for finansiel stabilisering) i låneprogrammet med et lånebidrag på 22,5mia. euro.På linje med alle andre EU-lande deltager Danmark indirekte i EU-facilitetenEFSM med en proportional andel svarende til andelen af EU-budgettet. Dettesvarer for Danmarks vedkommende til ca. 3,7 mia. kr. i det konkrete låneprogramtil Irland. Det indebærer imidlertid ikke, at Danmark i forbindelse med lånepakkentil Irland konkret skal stille midler til rådighed for EFSM. EFSM’s finansieringtilvejebringes ved, at Kommissionen optager lån på markedet, som genudlånes tilIrland.Danmark vil i givet fald først skulle stille midler til rådighed for EFSM i en situa-tion, hvor Irlands lån fra EFSM ikke tilbagebetales, når disse forfalder i fremtiden,og hvis Kommissionen i denne situation finder det nødvendigt at trække for-holdsmæssigt på medlemslandene for den manglende tilbagebetaling.Derudover vil Danmark som led i lånepakken yde et bilateralt lån til Irland på ca.400 mio. euro.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Danmark har siden begyndelsen af den finansielle krise tilsvarende stillet bilateralelån til rådighed som led i låneprogrammer til Island (480 mio. euro) og Letland(378 mio. euro). I samme periode har EU gennem betalingsbalancefaciliteten forikke-eurolande bidraget til låneprogrammet til Letland og derudover til lånepro-grammer til Ungarn og Rumænien. Endelig har EU bidraget til låneprogrammet tilIsland gennem faciliteten for makrofinansiel assistance til lande uden for EU(MFA). Danmark deltager indirekte i EU’s bidrag til disse låneprogrammer påsamme måde som Danmark deltager indirekte i EU-faciliteten EFSM.Portugal har ikke anmodet om en lånepakke.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen