Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
916893_0001.png
916893_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 8 alm. del stillet af Europaudvalget den 11.

oktober 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Mortensen

(S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Er det EU-kommissionen, der stiller krav om, at alle private aktører, ogsåoffentligt-lignende, almennyttige non-profit aktører, som gør en indsatsfor at opkvalificere ikke-faglærte korttidsuddannede, omfattes af stats-støtteregler, når de gennemfører projekter for ledige, men ikke når degennemfører projekter for personer i beskæftigelse? Eller er det den dan-ske fortolkning i Konkurrencestyrelsen, der medfører, at private aktøreraf nævnte kategori hermed har store problemer med at kunne gøre en ind-sats for at leve op til EU2020 planen om opkvalificering af ledige korttid-suddannede?

Svar:

Spørgsmålet om, hvorvidt statsstøttereglerne finder anvendelse i et kon-kret tilfælde, afhænger af, om støttemodtageren er en virksomhed i EUF-traktatens forstand. EUF-traktatens artikel 107, stk. 1 indeholder en ræk-ke kriterier, der alle skal være opfyldte, for at der i et konkret tilfælde ertale om statsstøtte, herunder at støtten ydes tilvirksomhederellerproduk-tioner.Virksomhedsbegrebet er ikke nærmere defineret i Traktaten, menEU-domstolen har i sin praksis på området fortolket og indkredset begre-bet. Ifølge domstolens praksis er enhver enhed, uanset dens retlige statusog finansieringsmåde, omfattet af virksomhedsbegrebet, såfremt denneenhed udøverøkonomisk aktivitet.Økonomisk aktivitet er kendetegnet ved, at der udbydes varer eller tjene-ster på et marked mod et vederlag, der almindeligvis modsvarer den ydel-se, der leveres. Det er uden betydning, om aktiviteten udøves af en non-profit aktør, såfremt den udøves på et marked, hvor der er eller kan opståkonkurrence med andre markedsdeltagere.Hvorvidt offentligt-lignende, almennyttige non-profit aktører, der arbej-der med opkvalificering af korttidsuddannede ledige, er omfattet af stats-støttereglerne, afhænger således af, om den pågældende aktør udbyderaktiviteter på et marked i potentiel konkurrence med andre aktører. Stats-støttereglerne finder anvendelse på samme måde, uanset om der er taleom opkvalificering af korttidsuddannede ledige eller projekter for perso-ner i beskæftigelse, såfremt der i det konkrete tilfælde er tale om støtte tiløkonomisk aktivitet.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Dette er en direkte følge af den fortolkning af virksomhedsbegrebet, somEU-domstolen har udviklet. Da kompetencen til at fortolke statsstøttereg-lerne ligger hos Kommissionen og i sidste instans hos EU-domstolen, vildisse institutioners fortolkning og udlægning af reglerne danne grundlagfor den rådgivning og vejledning af andre myndigheder, som Konkurren-ce- og Forbrugerstyrelsen tilbyder.Det bemærkes, at det alene er Kommissionen, der har kompetence til atgodkende offentlig støtte til virksomheder omfattet af statsstøttereglerne,og at statsstøtte kun kan ydes lovligt, hvis støtten forudgående er anmeldttil, vurderet og godkendt af Kommissionen, jf. anmeldelsesforpligtelsen iEUF-traktatens artikel 108, stk. 3.