Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
941910_0001.png
941910_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 11. januar 2011Sagsnr.: 8301FVM 849
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13.december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 84 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).

Spørgsmål 84:

”Vil ministeren kommentere på, at FN's fødevareorganisation FAO peger på, at situa-tionen med overfiskning er yderst kritisk især i nogle af de områder ud for bl.a. Vest-afrika, hvor EU's fiskeflåder har fisket i årtier?”

Svar:

Ulovligt, ureguleret og urapporteret fiskeri (IUU-fiskeri) har haft alvorligekonsekvenser, ikke mindst i udviklingslandene. Fra EU’s side arbejder man derfor megetaktivt for at bekæmpe IUU-fiskeri, og der er i EU de senere år gennemført en rækkeinitiativer til generel bekæmpelse af IUU-fiskeri, både i og uden for EU.EU har en særlig forpligtelse til bidrage til bekæmpelse af IUU-fiskeri og følgebestandsudviklingen i områder, hvor EU-fiskerfartøjer fisker i henhold til bilateralefiskeripartnerskabsaftaler.Inden for de enkelte fiskeripartnerskabsaftaler er der fastsat en række bestemmelser, somhar til hensigt at styrke kontrollen.Forud for indgåelse af en fiskeripartnerskabsaftale eller en ny fiskeriprotokol skal dernormalt gennemføres en evaluering blandt andet indeholdende en vurdering vedrørendebestandene. Med henblik på at overvåge bestandsudviklingen løbende etableresendvidere et videnskabeligt samarbejde mellem EU og partnerskabslandet, hvor parterneforpligter sig til at overvåge bestandsudviklingen for de af aftalen omfattede bestande.
Parterne skal konsultere hinanden herom i en særlig komité, som nedsættes inden forhver aftale, og som består af EU og det pågældende tredjeland. Normalt mødes komiteenmindst en gang årligt.Aftalerne indebærer et integreret samarbejde med henblik på at styrke udviklingen afbæredygtigt fiskeri i det pågældende tredjeland, herunder udvikling af en sektorpolitikfor fiskeriet, videnskabeligt samarbejde, kapacitetsudvikling og forbedret kontrol. Envæsentlig andel af den finansielle støtte fra EU inden for aftalerne er specifikt øremærkettil disse formål.
2