Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
941914_0001.png
941914_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 11. januar 2011Sagsnr.: 8301FVM 850
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 85 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).

Spørgsmål 85:

”Mener ministeren, at Danmark skal arbejde for, at EU's fiskeripartnerskabsaftaler medAVS-landene ændres eller udelades i forhandlingerne om EU's fælles fiskeripolitik, dameget tyder på, at de bidrager til overfiskning og skader AVS-landenes lokale fiskeri?”

Svar:

Den nye generation af fiskeripartnerskabsaftaler, som er blevet introduceret efterreformen af den fælles fiskeripolitik i 2002, indebærer et integreret samarbejde påfiskeriområdet med de tredjelande, som EU har indgået fiskeripartnerskabsaftaler med.Samarbejdet omfatter udvikling af bæredygtigt fiskeri i de pågældende lande, herunderudvikling af en sektorpolitik for fiskeriet, videnskabeligt samarbejde,kapacitetsudvikling og forbedret kontrol. Aftalerne indeholder således positiveelementer, der skal fremme bæredygtig udvikling af fiskeriet i det pågældende lande, ogdet vil derfor være meget uheldigt, hvis EU trækker sig ud af disse partnerskaber.Fiskeripartnerskabsaftalerne har desuden karakter af ”eksklusivaftaler”, hvilket betyder,at EU-fartøjer, når der foreligger en fiskeripartnerskabsaftale med et tredjeland, alenekan fiske i det pågældende lands farvande inden for rammerne af aftalen. På denne vissikrer fiskeripartnerskabsaftalerne mod indgåelse af private aftaler, hvor der ikke nød-vendigvis stilles samme krav til bæredygtighed og afrapporteringsforpligtelser.Endvidere sikres der gennem aftalerne også gennemsigtighed i EU-fartøjers aktiviteter idet pågældende område.
Fiskeripartnerskabsaftalerne bør imidlertid forbedres på en række punkter. I forbindelsemed reformen af den fælles fiskeripolitik vil regeringen arbejde for, at fokus for deneksterne dimension af fiskeripolitikken i endnu højere grad bliver på bæredygtigt ogansvarligt fiskeri. Konkret vil regeringen blandt andet arbejde for forbedredebestandsvurderinger og forbedret kontrol i tilknytning til fiskeripartnerskabsaftalerne.Ligeledes vil man fra dansk side også lægge vægt på, at der stilles krav til demokrati ogmenneskerettigheder i forbindelse med indgåelse af aftaler.Endelig bør grundprincipperne i fiskeripolitikkens eksterne dimension fastlægges i nygrundforordning om EU’s fælles fiskeripolitik.
2