Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
956151_0001.png
956151_0002.png
Kommissorium for tværministerielt udvalg om ud-lændinges ret til velfærdsydelserp9. december 2010
Danmark har et veludbygget, skattefinansieret velfærdssystem. Et kendetegn vedsystemet er, at alle borgere typisk har samme ret til velfærdsydelser, uanset hvormeget man har bidraget til finansieringen. Øget globalisering, tilgang af internatio-nal arbejdskraft og migration rejser imidlertid spørgsmålet om, hvor vidt adgangentil velfærdsydelser for udlændinge er hensigtsmæssigt indrettet.Adgangen til velfærdsydelser er i Danmark typisk ikke baseret på optjeningsprin-cipper, som det er tilfældet i en række andre lande. Samtidig ligger niveauet for fxdagpenge og kontanthjælp i Danmark over normallønnen i en række andre lande,ligesom de skattefinansierede serviceydelser generelt er af relativ høj kvalitet. Detkan skabe et pres på brugen af de danske velfærdsydelser. På den baggrund indgårfølgende i Aftale om finansloven for 2011:”Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er enige om at undersøge, hvor-dan adgangen til sociale ydelser i Danmark i højere grad kan baseres på et princip om op-tjening af ret til offentlige ydelser og service. På den baggrund nedsættes et hurtigarbej-dende tværministerielt udvalg, som skal kortlægge udlændiges ret til danske velfærdsydel-ser. Det gælder både offentlige indkomstoverførsler og serviceydelser. På baggrund afkortlægningen skal udvalget allerede til marts anvise foreløbige forslag.”
Udvalget skal fokusere på:Overførselsindkomster – bl.a. førtidspension, kontanthjælp, dagpenge, SU ogboligstøtte m.v.Serviceydelser – bl.a. sundhedsydelser, børnepasning, uddannelse m.v.Udvalget skal dels belyse udlændinges adgang til og forbrug af velfærdsydelser,mens de opholder sig i Danmark, dels belyse dette i forhold til mulighederne for atmodtage ydelserne uden for landets grænser (portable ydelser).Udvalget skal endvidere beskrive hvordan andre relevante lande i og uden for EUhar indrettet adgangen til relevante velfærdsydelser.Udvalget skal med udgangspunkt i kortlægningen beskrive økonomiske og juridi-ske aspekter i forhold til mulige ændringer i adgangen til velfærdsydelser for ud-lændinge. På den baggrund skal udvalget undersøge og fremlægge modeller for,hvordan adgangen til velfærdsydelser i højere grad kan baseres på optjeningsprin-cipper, som er forenelige med gældende EU-regler og internationale konventioner.I udvalgsarbejdet tages der højde for de forskellige opholdsgrundlag, der kan værefor udlændinge, dvs. for hhv. beskæftigelsesrettet og ikke-beskæftigelsesrettet ind-vandring, herunder for EU/EØS-borgere, flygtninge, og personer fra tredjelande.Udvalget består af repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet (formand), Fi-nansministeriet, Justitsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Ministerietfor Flygtninge, Indvandrere og Integration, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, So-cialministeriet samt Undervisningsministeriet. Øvrige ministerier kan inddrages ef-ter behov.
Udvalget bistås af et sekretariat sammensat af medarbejdere fra Beskæftigelsesmi-nisteriet, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Finansministerietog Justitsministeriet. Udvalget afrapporterer til regeringen og skal senest til marts2011 anvise foreløbige forslag.
2