Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
B 144
Offentligt
1013902_0001.png
1013902_0002.png
1013902_0003.png

Spørgsmål B

Der anmodes om en redegørelse for aftalen om ”Permanenttoldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol)”s overens-stemmelse med EU-retten henholdsvis Schengen-reglerne.

Svar:

1.

Som jeg ved flere lejligheder både skriftligt og mundtligtharredegjort for – bl.a. over for Finansudvalget og Europaudval-get – er det regeringens opfattelse, ataftalen om permanenttoldkontrol er i overensstemmelse med Danmarks forpligtelseri henhold til Schengen-samarbejdet og EU traktaten.

2.Det

følger af artikel 77 i traktaten om den EuropæiskeUnionsfunktionsmådeogartikel20iSchengen-
grænsekodeks, at EU’s indre grænser skal kunne passeresoveralt, uden at der foretages personkontrol.
Aftalen om toldkontrol lægger da heller ikke op til, at politietskal foretage personkontrol ved de danske grænser, ligesom
Side 2
der naturligvis heller ikke er tale om, at der indføres paskon-trol i forhold til de lande, der er med i Schengen-samarbejdet.
De indre grænser mellem Danmark og andre Schengen-landevil altså også fremover kunne passeres, uden at der foretagespersonkontrol.Desuden vil aftalen blive gennemført på en måde, der sikreren smidig afvikling af trafikken ved overgangsstederne ved deindre grænser. Hastigheden skal altså kun nedsættes i detomfang, det er nødvendigt for at sikre, at kontrollen kan skepå en måde, som er sikkerhedsmæssigt forsvarlig for bådetoldere og trafikanter.Det skal i den forbindelse fremhæves, at der – netop af hensyntil at sikre en smidig trafikafvikling – er truffet beslutning omat opføre et vejanlæg, som fordeler trafikken over flere spor,og som dermed sikrer, at kontrollen kan finde sted uden køerog andre gener for trafikanterne.
Side 3

3.Det

følger endvidere af traktaten om Den EuropæiskeUnions Funktionsmåde, at medlemslandene kan indførebestemmelser, der fraviger det overordnede princip omvarernes fri bevægelighed, hvis det er begrundet i hensynet tilden offentlige orden, sikkerhed og beskyttelse af menneskersog dyrs liv.
Danmark har – ligesom andre medlemslande – sådannenationale bestemmelser, og for så vidt angår toldkontrol harbestemmelserne været en integreret del af den danske toldlov imange år.
Aftalen om den styrkede toldkontrol holder sig inden forrammerne af de allerede gældende danske bestemmelser, ogder har ikke tidligere været stillet spørgsmålstegn ved, om dedanske bestemmelser i toldloven er i overensstemmelse medEU- retten.