Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
B 144
Offentligt
1013903_0001.png
1013903_0002.png
1013903_0003.png
1013903_0004.png
Spørgsmål A
”Der anmodes om en redegørelse for sammenhængen mellemden politiskeaftale om "Permanent toldkontrol i Danmark(styrket grænsekontrol)" og de tooffentliggjorte pressemeddelelser på ministeriernes hjemmesi-der om aftalen,herunder om den juridiske fortolkning af afta-lerne.”
Svar:
1.Jegvil gerne takke udvalget for lejligheden til – endnu engang – at redegøre for en række spørgsmål vedrørende aftalenom styrket toldkontrol. Jeg har aftalt med justitsministeren, atjeg som udgangspunkt besvarer alle tre samrådsspørgsmål,men justitsministeren vil naturligvis – sammen med mig – ståtil rådighed for spørgsmål.
Side 2
Medierne har den seneste tid bragt historier om, at regeringenangiveligt skulle have lanceret én version af aftalen om told-kontrol til udlandet og en anden i Danmark.
Baggrunden for den historie er, at justitsministeren og jeg den8. juni udsendte en fælles engelsk pressemeddelelse som enreaktion på den presseomtale, der havde været af aftalen i ud-landet.
Det er i den forbindelse vigtigt indledningsvis at rydde en mis-forståelse af vejen: Der var tale om en pressemeddelelse påengelsk. Der var derimod ikke tale om en 1-1 oversættelse afselve aftalen om toldkontrol fra maj.
Aftaleteksten er resultatet af de politiske forhandlinger, mensden engelske pressemeddelelse er skrevet en måned seneresom en reaktion på omtalen i udlandet, hvor aftalen af noglevar blevet udlagt som en genindførelse af paskontrollen ved
Side 3
grænsen. Det er der som bekendt ikke tale om, og derfor varder behov for at rydde misforståelserne af vejen. Pressemedde-lelsen ændrer selvfølgelig ikke et komma i den politiske aftaleom øget toldkontrol.
3.Faktumer, at vi i Danmark kan konstatere et problem medgrænseoverskridende kriminalitet. SKAT har som følge af denekstra ressourcetilførsel inden for grænsekontrol i januar kvar-tal i forbindelse med projektet om styrket toldkontrol beslag-lagt 46,5 kg heroin, ligesom der er sket en markant stigning iantallet af sigtelser mod personer fra en række lande i Europa.
Regeringen og de øvrige aftaleparter har derfor ment, at der eret behov for handling for at imødegå den nævnte udvikling. Etelement i løsningen er styrkelsen af toldkontrollen, et andetelement er, at vi – udover at fastholde politiets betydelige fo-kus på kriminalitetsbekæmpelse – med Tryghedspakken harstyrket indsatsen over for organiseret indbrudskriminalitet.
Side 4
4.Detkorte af det lange er således, at det intet har på sig, at re-geringen taler med to tunger i denne sag.