Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936438_0001.png
936438_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8078
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 1 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Benny Engelbrecht (S)

Spørgsmål 1 (B 17):

”Vil ministeren give en status for amerikanernes arbejde med at forbyde bisfenol-A?”

Svar:

Amerikanske FDA (Food and Drug Administration) udsendte januar 2010 enmidlertidig revurdering af bisphenol A1. FDA udtrykker i revurderingen nogenbekymring vedr. eventuelle effekter på prostata, adfærd og udvikling af nervesystem.Bekymringen hænger sammen med den usikkerhed, der er omkring fortolkningen aflav-dosis undersøgelserne med bisphenol A, herunder deres relevans for mennesker.FDA oplyser, at de som følge af denne usikkerhed vil arbejde for at reducere børnsindtag af bisphenol A ved at støtte industrien i udfasningen af bisphenol A i sutteflaskerog menneskers indtag generelt ved at støtte industrien i udviklingen af alternativer tilbisphenol A i lak til dåser. Derudover kommer de med anbefalinger til forældre om,hvordan man bør anvende fødevarekontaktmaterialer indeholdende bisphenol A, såindtaget begrænses mest muligt.I den forbindelse understreger de, at eftersom disse tiltag tages for en sikkerheds skyld,er det vigtigt, at der ikke foretages ændringer i emballering eller forbrug af fødevarer,hverken af industrien eller forbrugerne, der kan bringe enten fødevaresikkerheden i fareeller begrænse adgangen til gode ernæringsrigtige fødevarer.Revurderingen er midlertidig, idet flere FDA-støttede lav-dosis undersøgelser medbisphenol A er undervejs og forventes forelagt FDA primo 2012. På baggrund af disse1
http://www.fda.gov/NewsEvents/PublicHealthFocus/ucm197739.htm#overview
undersøgelser og andre relevante undersøgelser, som FDA løbende vil vurdere, vil FDAopdatere sin vurdering af bisphenol A og være parat til at træffe yderligereforanstaltninger, hvis berettiget.Den 30. november 2010 godkendte Senatet en ny fødevarelov (FDA Food SafetyModernization Act)2, der vil give FDA flere beføjelser til at forhindre fødevarebårnesygdomme. Loven indeholder ikke på nuværende tidspunkt specifik lovgivning ombisphenol A.Flere Amerikanske stater har imidlertid indført lokal lovgivning, der forbyder brugen afbisphenol A i drikke/madbeholdere til børn, herunder Connecticut, Minnesota,Wisconsin, Maryland, Washington State.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2
http://www.opencongress.org/bill/111-s510/show
2