Meddelelse: Social og økonomisk integration af romaer i Europa

Meddelelse fra Kommissionet til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvaglet: Social og økonomisk integration af romaer i Europa

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20100133 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
14.04.2010
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2010/0133
EU's databaser om forslaget

Reference: SEK (2010) 400

Det fremgår af Kommissionens meddelelse, at romaerne er hyppigt udsat for økonomisk, social og politisk forskelsbehandling. Kommissionen foreslår, at det etableres et program, der skal løse de største udfordringer i forbindelse med integrationen af romaerne. Det drejer sig bl.a. om:

  • mobilisering af strukturfondene, bl.a. Den Europæiske Socialfond til støtte for integration af romaerne
  • hensyntagen til romaspørgsmål på alle relevante indsatsområder på nationalt plan og på EU-plan, fra beskæftigelse til byudvikling og fra folkesundhed til kommende udvidelser af EU
  • udnyttelse af romasamfundenes potentiale til støtte for inklusiv vækst som led i Europa 2020-strategien.

Kommissionen finder, at EU og medlemslandene har ydet en stor indsats for at forbedre lovene om bekæmpelse af forskelsbehandling og effektivisere EU-finansieringen til fordel for integrationen af romaerne. Indsatsen har omfattet dels bekæmpelse af forskelsbehandling, udstødelse og racistisk vold, dels støtte til programmer for udryddelse af den onde cirkel af fattigdom, social marginalisering, alt for få uddannelsesmæssige kvalifikationer, ringe boliger og dårligt helbred.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".