Finansudvalget 2010-11 (1. samling)
L 1 § 7 Bilag 10
Offentligt
926913_0001.png
926913_0002.png
926913_0003.png
926913_0004.png

Enhedslistens bemærkninger

Generelle bemærkninger

Den aktuelle økonomiske krise er dybt præget af regeringens uansvarlige politik. Den private sektorblev pustet op med det resultat, at gigantiske bobler er bristet med brutale følger for især desvageste og mest udsatte. Beskæftigelsen er faldet med 200.000 siden efteråret 2008 og nårledigheden ’kun’ er steget med godt 70.000 personer skyldes det blandt andet, at mange af dearbejdsløse ikke tælles med fordi de står udenfor a-kasserne og ikke er berettigede til kontanthjælp.Desuden er titusinder i aktivering – mange af dem i meningsløse og demotiverende forløb på grundaf regeringens ideologiske udlicitering af området. Krisen er hermed også et billede på en situation,hvor mange falder helt igennem det sociale sikkerhedsnet, eller langtidsparkeres i etumyndiggørende aktiveringssystem.Statskassen er det bedste eksempel på regeringens dundrende uansvarlighed. Der forventes enorme iår og de kommende år. Men underskuddene er ikke kommet af sig selv. De er direkte foranledigetaf regeringens skattelettelser. De samlede skattelettelser i perioden 2002-2012 udgør hele 305 mia.kr. Omkring det samme beløb som statsgælden i Danmark er vokset med.Udover den økonomiske uansvarlighed ved skattelettelserne, har de også haft markant socialslagside og har fået den økonomiske ulighed i Danmark til at vokse markant.

Regeringen misforstår krisen

Den liberalistiske retorik om krisen er, at der er brugt for mange penge i den offentlige sektor og derikke er gennemført tilstrækkelige reformer på arbejdsmarkedet. Sagt på dansk mener de, at derburde være skåret endnu mere i velfærd, efterløn og dagpenge. Holdningen er, at det er den privatesektor og det private forbrug, der skal skabe vækst og fremgang.Men det er bobler i den kapitalistiske økonomi, der ligger til grund for krisen. Det er den privatebeskæftigelse og det private forbrug, der er styrtdykket, og som fortsat er kriseramt. Hvis ikke denoffentlige beskæftigelse og det offentlige forbrug var vokset, ville konsekvenserne i form afarbejdsløshed, fald i levestandard og social deroute være endnu mere ødelæggende.Fremtiden tegner endnu værre under den nuværende regering. Krisen har nemlig fået de borgerligekræfter til at skærpe den liberalistiske profil. Mens der er pumpet milliarder ud i skattelettelser til derigeste, er der samtidig indført velfærdsstop og gennemført nedskæringer i f.eks. dagpenge ogbørnepenge. Hensigten er, at den private sektor skal vokse og føre os ud af krisen mens denoffentlige sektor skal begrænses. Fremtiden vil præges af varig høj arbejdsløshed og gæld, medmindre der føres en ny politik, der skaber et nyt Danmark.

Ikke kun økonomi

Det er ikke kun økonomisk at regeringen har ført Danmark i uføre. På stort set alle politiskeområder er der sket forringelser, der peger mod et samfund med mindre demokrati, frihed ogmangfoldighed. Der er også en voksende økologisk gæld, der vil ramme kommende generationerhårdt.
Årets finanslov bliver den sidste finanslov under den nuværende regering. Forhåbentlig kommeroppositionens finanslovsudspil til at danne ramme om den økonomiske politik efter valget. Det er idenne sammenhæng Enhedslisten fremlægger dette finanslovsudspil. Vi vil slå fast, at vi kan ståsammen med resten af oppositionen i forhold til konkrete fremskridt, der anlægger en ny kurs forDanmark. Man vi vil også være garantien for, at en ny regering fører en ny politik, og atmulighederne for at trække Danmark til venstre, bliver udnyttet fuldt ud.En ny regering skal straks lancere en række initiativer, der skaber konkrete fremskridt alle steder isamfundet. På dette grundlag skal der arbejdes langsigtet med at udbygge og fordybe denprogressive udvikling.

Lave indkomster skal hæves

Alle de såkaldte fattigdomsydelser skal afskaffes. Starthjælpen, 450-timers reglen ogkontanthjælpsloftet fastholder mange tusinder i en helt urimelig økonomisk situation på bunden afsamfundet.Herudover øges uligheden systematisk ved, at overførselsindkomster hæves mindre endlønindkomster.Derfor skal satspuljen afskaffes og overførselsindkomsterne hæves markant, så mange års efterslæbindhentes. De sociale udgifter, der i dag finansieres af satspuljen skal fremover finansieres som alleandre udgifter på finansloven. Vi foreslår desuden, at SU’en hæves med 1.000 kr. om måneden ogforringelsen af børnechecken rulles tilbage.Desuden vil vi sikre en markant lønstigning for den lille halve million lavtlønnede, oftest kvinder,der er i den offentlige sektor (plejepersonale, politi, HKere, 3Fere, pædagoger, hjemmeplejere ogmedhjælpere, m.fl.) med en samtidig opfordring til at fagforeninger inden for den private sektorarbejder for en tilsvarende lønstigning til de lavestlønnede.De rigeste skal betaleDe rigeste i Danmark har holdt fest efter regeringens skattelettelser. Enhedslisten vil annullereVKOs skattelettelser for de ti procent rigeste danskere, der tjener mere end en halv million om året.Desuden vil vi have aftalen om olien i Nordsøen genforhandlet, så samfundet får mere afkast fraden stigende oliepris og nye fund.Med tilbagerulningen af skattelettelserne står direktøren for Danmarks største bank til at miste denhalv mio. kr. om året, VKO lige har foræret ham. Men vi ønsker også et generelt loft overdirektørlønninger og indgreb mod bonusordninger og aktieoptioner. Herudover er der milliarder athente fra multinationale selskaber. Vi foreslår også en aktieomsætningsafgift for at mindskespekulation i aktier.

Bedre velfærd – lige velfærd

Tilskuddet til kommunerne skal forhøjes, regeringens bureaukratiske ledelsesformer skal fjernes ogloftet for kommunale investeringer skal afskaffes. Dette kan bl.a. sikre mere tid til de ældre og etopgør med kontrol og minuttyranni i ældreplejen, samt forbedringer af folkeskolen.Forbedringen af velfærden skal bl.a. finansieres ved afskaffelse af skattefradrag forsundhedsforsikringer, der er med til at skabe endnu større ulighed i sundheden. Tillige ønsker vi en
millionærskat, genindførelse af formueskatten og reduceret erhvervsstøtte. Vi støtter gerne grøn ud-vikling, men vil skære i milliarderne til landbruget.

Jobs og grønne fremskridt

Der skal iværksættes en grøn jobplan med offentlige investeringer i klimarenovering og omstillingtil vedvarende energi. Det kan bekæmpe klimaforandringerne og dæmme op for den voksendearbejdsløshed. Til at finansiere det har Enhedslisten fremlagt en fremtidsfond der tilføres 26 mia. kr.om året i fem år. Fonden skal sikre investeringer, der styrker den fælles fremtid. Det skal bl.a. skeved klima- og miljøinvesteringer, der alligevel bør gennemføres så hurtigt som muligt og samtidigsikre nye produktionsarbejdspladser og fremskridt i udkantsområderne (se særskilt udspil).Dem, der alligevel bliver ramt af arbejdsløshed, skal have bedre rettigheder via hurtigere optjeningaf dagpengeret – og så skal den seneste reduktion af dagpengeperioden ophæves.Desuden skal den offentlige trafik tilgodeses og den private trafik gøres dyrere. Dette skal ske veden kraftig reduktion af billetprisen på kollektiv trafik og tilladelse til at indføre bompenge ogtrængselsafgifter i storbyerne. Det er grøn omfordeling fra venstre.

Uddannelse og plads til alle

Uddannelsesområdet er et af de områder regeringen har forsømt, når det ikke lige handler om, attvinge nye regler igennem. Undervisningen på de videregående uddannelser skal løftes med flereundervisningstimer. Vi skal ligeledes have et loft over klassekvotienter på alle ungdomsud-dannelser, en praktikpladsgaranti og oprettelse af praktikpladscentre. Derudover skal der sættes indmed en særlig indsats overfor frafald på erhvervsuddannelser. Og så skal vi have bedre fysiskerammer og regler for arbejdsmiljøet på daginstitutioner og uddannelsessteder.Der er også behov for en akut indsats overfor udsatte grupper, så der er plads til alle i samfundet.Ud over at øge de lave sociale ydelser, der skaber mere fattigdom skal der etableres gratis offentliggældsrådgivning i hele landet og sættes målrettet ind mod udsættelse af familier fra deres bolig.Desuden skal der være flere psykiatriske sengepladser og igangsættes forsøg med fixerum fornarkomaner.

Mere demokrati og ligestilling

Krav om udbud af kommunale opgaver skal væk. Det vil styrke det kommunale selvstyre. Pålandsplan skal vi have partistøtte på alle niveauer frem i lyset så der f.eks kommer lys påerhvervslivets betalinger til partier. Borgerens retsstilling i det sociale system skal forbedres.Ligestillingen mellem kønnene skal styrkes ved at gennemføre øremærket barsel til begge forældre.

International ansvarlighed

Regeringens internationale profil er tegnet af krige og nedskæringer i udviklingsbistanden til fattigelande. Der er også sket en forråelse af holdningen til asylansøgere.Vi skal have undersøgt grundlaget for Irak-krigen, tropperne skal ud af Afghanistan ogudviklingsbistanden skal op over 1 % af BNI samtidig med, at vi skal leve op til vores globaleklimaansvar med massiv klimastøtte til de fattige lande.Forholdene for asylansøgere skal forbedres ved, at de kommer ud af lejrene, og har ret til at arbejdeog uddanne sig. Mulighederne for humanitær opholdstilladelse skal forbedres og der skal værelettere adgang til statsborgerskab.

Øvrige initiativer

Kontoen reserve til øvrige initiativer dækker offentlig gældsrådgivning, projekter på det børne- ogfamiliepolitiske område, implementering af UNESCOS konvention om kulturel mangfoldighed,museum om særforsorgen, fælles sekretariat for småfærger, flere psykiatriske sengepladser, fixerumfor narkomaner, indsats mod udsættelse af familier i lejebolig, bedre forhold for asylansøgere oglavere billetpriser i den kollektive trafik.

Indtægter (mia. kr.)

Tilbagerulning af skattelettelser til de 10 % rigesteMere skat på Nordsø-olienAktieomsætningsafgiftAfskaffelse af skattefradrag for sundhedsforsikringerEkstraskat på indkomster over 1.000.000 kr.Genindførsel af formueskattenReduceret erhvervsstøtteBompenge og trængselsafgifter i de store byerFremtidsfondTropperne hjem fra AfghanistanKapitalindkomst beskattes som arbejdsindkomstØgede grønne afgifter minus grønt bundfradragØget skat på multinationale selskaberAnnullering af motorvejsprojekterBesparelser på konsulentbistandSparede dagpenge osv. når 90.000 kommer i arbejdeIndtægter ialt7,310,07,60,31,73,02,22,526,02,35,05,55,06,42,018,0104,8

Udgifter (mia. kr.)

Forbedringer for arbejdsløse og børnefamilierBedre velfærd i kommunerneGrøn jobplanBedre ungdoms- og videregående uddannelserHøjere udviklings- og klimabistandBedre løn til lavtlønnede, herunder kvindefagØvrige initiativerUdgifter ialt10,015,026,08,010,05,010,084,0
Finanslovsudspillet indebærer øgede indtægter for 104,8 mia. kr. og øgede udgifter på 84 mia. kr.Det samlede resultat af vores finanslovsudspil er øgede indtægter på 20,8 mia. kr. Dertil kommer enrække afledte økonomiske forbedringer for de offentlige budgetter når flere kommer i arbejde