Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 111
Offentligt
962592_0001.png
962592_0002.png
J.nr. 2010-231-0038Dato: 28.02.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 111 - Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (Fedt-

afgiftsloven).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 16 af 16. februar 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Anders Samuelsen (LA).
Troels Lund Poulsen/ Jeanette Rose Hansen

Spørgsmål 16:

Vil ministeren uddybe, hvorfor lovforslaget giver fradrag på 27,5 pct. i af-giftsgrundlaget for så vidt angår svinekød og 25 pct. i afgiftsgrundlaget for øvrige dyrgrundet spild, men ikke en godtgørelse for olie, smør m.v. som indgår i en forarbejdnings-proces, der dog ikke optages i slutproduktet?

Svar:

Baggrunden for fradragene er at sikre ligestilling mellem de slagterier, der slagter le-vende dyr og de detailhandelsslagtere, der køber f.eks. halve dyr til videre opskæring.Det skyldes, at de slagterier, som slagter levende dyr og selv parterer og pakker fersk kødtil detailhandelen, kun betaler afgift af det kød, der udleveres fra virksomheden, dvs. ekskl.spild.Er der derimod tale om en detailhandelsslagter, som ikke selv slagter levende dyr, men kø-ber f.eks. halve dyr fra de store slagterier, opstår en del af spildet først i forbindelse medopskæringen hos detailhandelsslagteren. Da detailhandelsslagteren ikke kan registreres ef-ter loven, vil det slagtede dyr være pålagt afgift i forbindelse med købet, og uden fradragfor spild vil detailhandelsslagteren blive stillet dårligere end det store slagteri. For at sikrekonkurrencemæssig ligestilling er der derfor fradrag i forbindelse med salg til detailhan-delsslagtere.For så vidt angår de øvrige afgiftspligtige råvarer såsom olie, smør mv. opstår der ikke entilsvarende problemstilling mellem forskellige virksomheder, da det er muligt - og desværreogså ret hensigtsmæssigt - at lægge afgift på spildet.
Side 2