Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 111
Offentligt
962604_0001.png
962604_0002.png
J.nr. 2010-231-0038Dato: 28.02.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 111 - Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (Fedt-

afgiftsloven).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 22 af 23. februar 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Jeanette Rose Hansen

Spørgsmål 22:

Ministeren bedes oplyse, på hvilken baggrund og hvilke undersøgelser udover Forebyggelseskommissionens anbefalinger han bygger sine antagelser om, at der ersammenhæng mellem en forbedret folkesundhed og indførelsen af en fedtafgift.

Svar:

Det fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside - altomkost.dk - at ernæringsoplys-ningen i Danmark og resten af norden bygger på de Nordiske Næringsstofanbefalinger, derudarbejdes på et videnskabeligt grundlag.1Ifølge disse anbefalinger skal indtaget af mættede fedtsyrer plus transfedtsyrer begrænsestil ca. 10% af energiindtaget (E%). Ifølge en rapport fra FAO/WHO fra November 2008anbefales det tilsvarende, at mindre end 10% af energiindtaget (E%) kommer fra mættetfedt.2Imidlertid peger undersøgelser af danskernes kostvaner på, at danskerne får omkring 15%af energiindtaget (E%) i gennemsnit fra mættet fedt.3En reduktion i danskernes indtag afmættet fedt som følge af afgiften vil derfor bidrage til, at indtaget kommer tættere på ernæ-ringsanbefalingerne, og det må derfor forventes at medføre en forbedret folkesundhed.
12
http://www.altomkost.dk/Anbefalinger/Nordiske_naeringsstofanbefalinger/forside.htm
Rapporten fra FAO/WHO: ”Fats and Fatty Acids in Human Nutrition” kan findes her:http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=showproducts&searchWhat=books&ProduktNr=2518673
http://www.foedevarestyrelsen.dk/nr/rdonlyres/19c57304-dd91-4c29-8ab4-118eefa3ab97/0/danskerneskostvaner2010.pdfSide 2