Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 111
Offentligt
962557_0001.png
962557_0002.png
J.nr. 2010-231-0038Dato: 28.02.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 111 - Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedt-

afgiftsloven).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 7 af 1. februar 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Anders Samuelsen (LA).
Troels Lund Poulsen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål 7:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan myndighederne vil kontrollere af-giftsgrundlagets rigtighed i sammensatte fødevarer, f.eks. lasagne.

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne helt generelt påpege, at fedtafgiften ikke adskiller sig frade øvrige punktafgifter, og derfor vil den blive kontrolleret på samme måde. Der vil derformed tiden naturligt udvikle sig en praksis med håndteringen af loven, ligesom skattefor-valtningen vil opnå erfaring med loven og på baggrund heraf vurdere, hvor deres kontrol-indsats skal lægges.Dækningsafgiften for sammensatte importerede fødevarer afregnes på baggrund af en er-klæring fra fabrikanten, og denne erklæring kan skatteforvaltningen kontrollere på fleremåder.For det første kan skatteforvaltningen se, om der er overensstemmelse mellem fabrikanter-klæringen og den ingrediensliste som færdigpakkede fødevarer ifølge reglerne om mærk-ning af fødevarer skal forsynes med.1Ifølge disse regler skal deenkelte ingredienser angivespå den færdigpakkede fødevare i rækkefølge efter faldende vægt, beregnet som indgående vægtpå fremstillingstidspunktet. Er der tegn på, at der ikke er overensstemmelse mellem fabrikant-erklæringen og ingredienslisten, kan skatteforvaltningen kontakte Fødevarestyrelsen for at ind-hente supplerende oplysninger for at afdække, om fabrikanterklæringen adskiller sig væsentligtfra tilsvarende fødevarer.Skatteforvaltningen kan desuden vælge at sende fødevaren til analyse, såfremt det vurderes,at fabrikanterklæringen adskiller sig væsentligt fra tilsvarende fødevarer. Ved vurderingenaf, om fødevaren adskiller sig væsentligt, kan skatteforvaltningen både støtte sig til oplys-ningerne i fødevaredatabasen, Fødevarestyrelsen og erfaring med danske producerede til-svarende fødevarer.Skatteforvaltningen kan også anmode udenlandske skattemyndigheder om at indhente derelevante oplysninger i den udenlandske virksomhed, således at skatteforvaltningen her-hjemme kan kontrollere om fabrikanterklæringen er korrekt.Endelig kan jeg oplyse, at jeg overvejer at stille et ændringsforslag til 2. behandlingen, så-ledes at skatteforvaltningen - i lighed med chokoladeafgiftslovens § 22, stk. 7, 2. pkt. - fårmulighed for at fastsætte afgiftsgrundlaget, såfremt der ikke foreligger en fabrikanterklæ-ring, og såfremt det skønnes, at dækningsafgiften beregnet på grundlag af det faktiske ind-hold af mættet fedt i de afgiftspligtige bestanddele vil udgøre et højere beløb end efter til-bagefaldsreglen.
1
http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/rdonlyres/A5BCC613-615F-4EEE-8D86-218D9AC8CD2C/0/MicrosoftWordMærkningsvejledningJan2011doc.pdfSide 2