Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 122 Bilag 9
Offentligt
954296_0001.png
954296_0002.png
J.nr. 2010-611-0076Dato: 8. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 122 - Forslag til Lov om ændring af lov om opsigelse af dobbeltbe-

skatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig

og Spanien (overgangsregler for tjenestemandspensionister m.fl.).

Hermed sendes mine bemærkninger til henvendelse fra Ingrid og KarstenRosendal (L 122 – bilag 6).
Troels Lund Poulsen/ Ivar Nordland
Ægteparret Rosendal har rettet henvendelse til udvalget vedr. lovforslaget om ændring aflovens om opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med Frankrig og Spanien.Som ægteparret skriver, har de rettet henvendelse til udvalget talrige gange tidligere.Ægteparret oplyser, at de købte et hus i Frankrig i juli 2006. De satte deres hus i Varde tilsalg i august 2007, og det blev solgt i september 2007 med overtagelse 1. februar 2008.De oplyser, at de i perioden efter opsigelsen begyndte at blive bekymret for deres økonomi-ske situation, men hver gang de henvendte sig til myndigheder, fik de at vide, at Frankrigvar i gang med at lave en kreditregel svarende til ligningslovens § 33. De fik derfor et chok,da de fik at vide, at den gennemførte franske kreditregel ikke omfatter dansk pension.Resultatet er altså, at ægteparret betaler skat til begge lande.
Jeg vil hertil svare, at det i slutningen af juni 2007 blev meddelt, at dobbeltbeskatnings-overenskomsterne med Frankrig og Spanien kunne blive opsagt. Det første lovforslag blevfremsat 11. oktober 2007. Det var fra denne dag klart, at der ikke forslag om, at pensioni-ster, som fremover flyttede til Frankrig, skulle fritages for dansk skat af deres pension. Un-der 1. behandlingen af lovforslaget blev det flere gange nævnt, at Frankrig ikke – som Spa-nien og de fleste andre lande – havde en regel om dobbeltbeskatningslempelse af indkomstfra udlandet i tilfælde, hvor der ikke var nogen dobbeltbeskatningsoverenskomst.Ægteparret var således i god tid klar over de mulige konsekvenser af flytning til Frankrig.De valgte alligevel at flytte til Frankrig pr. 1. februar 2008.Ægteparret henviser til udtalelser om, at ingen skulle komme i økonomisk klemme.Udtalelsen faldt ved 1. behandlingen af lovforslaget om opsigelse den 30. november 2007.Men det har altså siden januar 2008 været klart, at udtalelsen ikke kunne strækkes så langt,at personer, som fremover flyttede til Frankrig, ville blive fritaget for dansk beskatning.Det var først efterfølgende, at Frankrig bebudede en intern regel om dobbeltbeskatnings-lempelse af indkomst fra Frankrig. Frankrig udsendte et forslag til reglen på høring i febru-ar 2009. Dette forslag omfattede alle indkomsttyper, dvs. også pension. Det var først vedoffentliggørelsen af reglen i august 2010, at det blev klart, at den ikke omfatter pension.
Ægteparret valgte altså at flytte til Frankrig på et tidspunkt, hvor de var klar over, at der ik-ke forslag, som medførte, at de ville blive fritaget for dansk skat af deres pension. De varaltså klar over, at de skulle betale fuld dansk skat af deres pensionsindkomst.Problemet er altså, at Frankrig ikke vil give lempelse for den danske skat af denne ind-komst på linje med f.eks. Spanien.Det var ikke en forudsætning for opsigelsen af dobbeltbeskatningsoverenskomsten, atFrankrig ville indføre en intern regel om dobbeltbeskatningslempelse.Side 2