Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 124
Offentligt
965166_0001.png
965166_0002.png
965166_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. marts 2011Strafferetskontoret2010-730-1206LBI40932
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven (Udvidet adgang til at anvende anonymevidner) (L 124), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 8. februar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MarleneHarpsøe (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af retsplejeloven (Udvidet adgang til at anvende

anonyme vidner) (L 124):

”Den Danske Dommerforening peger i deres høringssvar på,at der ved flere retter ikke kan forventes fuldstændig anony-mitet pga. retternes bygningsmæssige forhold. Hvilke planerhar ministeren for at sikre, at landets retsbygninger er indret-tet på en måde, der sikrer, at retterne kan benytte sig af ano-nymitet for vidner i de sager, hvor det skønnes nødvendigt?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Domstolsstyrelsen, hvortil der henvises:”Det fremgår af den Danske Dommerforenings høringssvar,at det ved de to landsretter og Københavns Byret på grund afde bygningsmæssige forhold ikke med sikkerhed kan forven-tes, at fuldstændig anonymitet vil kunne gennemføres.Domstolsstyrelsen skal hertil bemærke, at styrelsen er enigmed Dommerforeningen i, at ikke alle retssale ved de nævnteembeder er egnet til behandling af sager, hvori der skal gen-nemføres afhøring af anonyme vidner.Præsidenten for Københavns Byret har over for Domstolssty-relsen oplyst, at retten råder over flere retssale, hvortil vidnerkan føres, uden at vidnernes identitet afsløres. Retten hardermed mulighed for fysisk at sikre beskyttelsen af anonymevidners identitet i forbindelse med rettens behandling af sa-gen.Præsidenten for Østre Landsret har oplyst, at det er rigtigt, atdet ikke i alle landsrettens retssale er muligt at beskytte ano-nyme vidners identitet fuldt ud. Præsidenten har dog samtidigoplyst, at retten i de konkrete sager, hvor der skal føres ano-nyme vidner, vil sørge for at gennemføre afhøring af anony-me vidner i retssale, hvor dele af bygningens offentligt til-gængelige arealer midlertidigt kan afspærres, og hvor vidner-ne eventuelt kan opholde sig i baglokaler til retssalen og føresind via dommernes indgang til retssalen. Retten har dermedkonkret – og uanset rettens generelle bygningsmæssige for-hold – mulighed for fysisk at sikre beskyttelsen af anonymevidners identitet i forbindelse med rettens behandling af sa-gen.Præsidenten for Vestre Landsret har oplyst, at tilsvarendeforhold gør sig gældende i Vestre Landsret. Retten har endvi-2
dere oplyst, at landsretten vil søge at gennemføre afhøringeraf anonyme vidner i retssale, hvortil vidnerne eventuelt kanvente i og føres ind fra konkret afspærrede områder af rets-bygningen. Retten har dermed konkret – og uanset rettensgenerelle bygningsmæssige forhold – mulighed for fysisk atsikre beskyttelsen af anonyme vidners identitet i forbindelsemed transport i retsbygningen til og fra rettens behandling afsagen, idet det vil være muligt konkret at finde løsninger, derkan sikre, at vidnet kan føres til og fra retssalen uden i rets-bygningen at komme i kontakt med uvedkommende. Præsi-denten har i øvrigt henvist til sine bemærkninger om de øvri-ge forhold, der kan have betydning for mulighederne for atsikre beskyttelsen af anonyme vidners identitet, jf. landsret-tens høringssvar over lovforslaget.Domstolsstyrelsen kan om Vestre Landsret supplerende oply-se, at der som led i aftalen om finansloven for 2010 skal op-føres en ny retsbygning til Vestre Landsret. I forbindelse medopførelsen af en ny retsbygning vil det naturligvis blive sik-ret, at det også fremadrettet vil være muligt at beskytte ano-nyme vidners identitet. I overensstemmelse med finanslovsaf-talen forventes bygningen at stå færdig i 2013.Domstolsstyrelsen kan i øvrigt mere generelt oplyse, atspørgsmålet om vidners sikkerhed mv. løbende inddrages vedombygning og nybygning af retslokaler. Det bemærkes i øv-rigt, at hvis retten i en konkret sag ikke har mulighed for atgennemføre vidneafhøringen i en retssal, hvor det anonymevidnes identitet kan beskyttes, så vil retten efter aftale havemulighed for at benytte retssale hos andre embeder.Domstolsstyrelsen vurderer i øvrigt, at det er muligt at benyt-te videotransmission til afhøring af anonyme vidner. Dom-stolsstyrelsen kan i den forbindelse oplyse, at retten kan be-stemme, at et vidne skal afgive forklaring ved anvendelse aftelekommunikation med billede, hvis det findes hensigtsmæs-sigt og forsvarligt, jf. retsplejelovens § 174, stk. 2. I særligetilfælde kan afgivelse af vidneforklaring også ske ved anven-delse af telekommunikation uden billede, jf. § 174, stk. 3. Pånuværende tidspunkt er der kun et meget begrænset antal ret-ter, der råder over det nødvendige udstyr til at kunne anvendevideotransmission. Domstolsstyrelsen forventer dog at kunneimplementere videoudstyr i alle retskredse, når de bevil-lingsmæssige spørgsmål er afklaret.”
3