Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 124
Offentligt
964074_0001.png
964074_0002.png
964074_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. marts 2011Strafferetskontoret2010-730-1206LBI40926
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven (Udvidet adgang til at anvende anonymevidner) (L 124), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 10. februar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinaLorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om ændring af retspleje-

loven (Udvidet adgang til at anvende anonyme vidner) (L 124):

”Ministeren bedes yde bistand til et ændringsforslag, der in-debærer, at der afgives en årlig beretning om brugen af ano-nyme vidner generelt og i forhold til udvidelsen, og at derindsættes en revisionsbestemmelse, således at loven evalue-res efter 3 år, og at en bredere kreds, herunder dommere ogberørte advokater, høres i denne forbindelse.”

Svar:

Et ændringsforslag af den i spørgsmålet beskrevne karakter vil f.eks.kunne udformes således:”Æ n d r i n g s f o r s l a gAf …, tiltrådt af …Til § 1

1)

Efter § 856 indsættes:”§

856 a.

Justitsministeren afgiver årligt til Folketinget en beretning ombrugen af anonyme vidner.”Ny paragraf

2)

Efter § 2 indsættes som en ny paragraf:”§

3.

Justitsministeren fremsætter i folketingsåret 2015-16 forslag omrevision af retsplejelovens § 856, stk. 3 og 4, som affattet ved denne lovs§ 1, nr. 4.”§ 3 bliver herefter § 4.[Årlig beretning til Folketinget om brugen af anonyme vidner samt ind-sættelse af en bestemmelse vedrørende revision af reglerne om anonymevidner]Ændringsforslaget vil medføre, at justitsministeren skal afgive en årligberetning til Folketinget om brugen af anonyme vidner. Det forudsættes,at beretningen både vedrører brugen af anonyme vidner generelt og bru-gen af anonyme vidner i forhold til den udvidelse, som følger af lovfors-laget.2
Med ændringsforslaget foreslås der endvidere indsat en revisionsbe-stemmelse i loven, der indebærer, at justitsministeren 3 år efter, at lovener trådt i kraft, dvs. i folketingsåret 2015-16, skal fremsætte forslag omrevision af loven for Folketinget. Det forudsættes i den forbindelse, atjustitsministeren inddrager en bredere kreds af interessenter, herunderdommere og advokater.Justitsministeriet kan ikke støtte et ændringsforslag af den beskrevne ka-rakter. Justitsministeriet skal i den anledning bemærke, at der siden 2002har været mulighed for fuldstændig anonym vidneførsel, hvis anonymise-ringen må antages at være uden betydning for den tiltaltes forsvar, ogafgørende hensyn til vidnets sikkerhed gør anonymiseringen påkrævet.Lovforslaget ændrer ikke på disse betingelser, men giver alene domstole-ne mulighed for i et vist videre omfang at foretage en konkret vurderingaf, om disse betingelser er opfyldt. I modsætning til, hvad der fremgår afden gældende lovs forarbejder, forudsættes det således bl.a. med lovfors-laget, at der vil kunne være tilfælde, hvor retten efter en samlet vurderingaf sagens omstændigheder kan anse betingelserne for opfyldt, selv omder ikke er tale om et såkaldt tilfældigt vidne (dvs. et vidne uden nogentilknytning til tiltalte). I øvrigt fremgår det af lovforslagets bemærknin-ger, at uanset at lovforslaget indebærer en vis, begrænset udvidelse afadgangen til at føre anonyme vidner, vil der fortsat være tale om en regu-lering, der medfører, at betingelserne for at anvende anonyme vidner kunundtagelsesvist vil være opfyldt.Ministeriet finder på den baggrund ikke, at der er grundlag for at iværk-sætte en ordning med årlige beretninger om de sager, hvor reglerne omanonym vidneførsel har fundet anvendelse. Ministeriet finder af sammegrund ikke, at der er grundlag for at indsætte en revisionsbestemmelse iloven.
3