Kirkeudvalget 2010-11 (1. samling)
L 126 Bilag 4
Offentligt
967585_0001.png
967585_0002.png
967585_0003.png
Til lovforslag nr.L 126
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Kirkeudvalget den 2. marts 2011
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.(Udvidet mulighed for hensyntagen til teologisk retningsbestemte mindretal og øget mulighed for mobilitet blandt præster)[af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. januar 2011 og var til 1.behandling den 3. februar 2011. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Kirkeudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 27. januar sendte kirkeministeren de ind-komne høringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 6 spørgsmål til kirkeministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og RadikaleVenstres medlemmer af udvalget støtter forslaget, idet S, SFog RV finder, at lovforslaget sikrer en rimelig balance mellemdet enkelte menighedsråds kaldsret til en præst, en præsts mu-lighed for mobilitet til anden stilling og hensyn til teologiskretningsbestemte mindretal. Dog havde S, SF og RV hellereset, at disse forhold var taget op i en større sammenhæng medandre forhold i folkekirkens struktur, der trænger til en debatog fornyelse.Etmindretali udvalget (EL) vil stemme hverken for ellerimod lovforslaget ved 3. behandling.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurinvar på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræ-senteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikkeadgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelseri betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen.
Flemming Damgaard Larsen (V) Britta Schall Holberg (V)fmd.Jens Kirk (V) Per Bisgaard (V) Jesper Langballe (DF) SørenKrarup (DF) Jørgen S. Lundsgaard (KF) Per Ørum Jørgensen (KD) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Karen J. Klint (S) SophieHæstorp Andersen (S) Benny Engelbrecht (S) Leif Lahn Jensen (S) Pernille Vigsø Bagge (SF)nfmd.Anne Baastrup (SF) BenteDahl (RV) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)
47452423
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)
3111
AX013005
2
Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
1794
Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 126Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsnotat, fra kirkeministeren2Udkast til tidsplan for Kirkeudvalgets behandling af lovforslaget.Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 126Spm.nr.1TitelSpm., om der fortsat efter vedtagelse af lovforslaget kan opstå si-tuationer, hvor et enkelt menighedsråd i pastorat kan forhindre enellers ønsket mobilitet, til kirkeministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvordan situationen vil være for den konkret ansattepræst, hvis der er foretaget en ansættelse i respekt for bestemmelsenom beskyttelse af et i et menighedsråd repræsenteret teologisk ret-ningsbestemt mindretal, hvis dette mindretal ikke længere er re-præsenteret efter et menighedsrådsvalg, til kirkeministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, i hvilket omfang der kan ses bort fra de i lovforslagetangivne åremålsfrister, hvis de direkte involverede (biskop, provst,præst og menighedsråd) alle er enige om en konkret mobilitet elleransættelse, til kirkeministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der fortsat er forhold, der mangler at blive ligestillet mel-lem en tjenestemandsansat præst og en overenskomstmæssigt ansatpræst, til kirkeministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kort vil beskrive de uligheder, disse to ansæt-telsesforhold giver anledning til enten i forhold til et menighedsrådeller til den konkrete præst, til kirkeministeren, og ministerens svarherpåSpm. om en uddybende redegørelse for proceduren for besættelseaf en ledig stilling, hvem som har kompetence til at afgøre, hvemder skal/kan flyttes til en ledig stilling, til kirkeministeren, og mi-nisterens svar herpå
2
3
4
5
6