Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 135
Offentligt
972536_0001.png
972536_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-156-0295OSS40463
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lovom ændring af våbenloven og lov om krigsmateriel m.v. (Forenkling affremgangsmåden ved meddelelse af udførselstilladelse m.v.) (L 135),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. marts2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Lars Barfoed/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren definere begrebet materiel til krigsførelse,som nævnt i våbenlovens § 6, stk. 1, nr. 3, og som undtagesfor transittilladelse gennem Danmark?”

Svar:

Justitsministeren kan oplyse, at eftervåbenlovens § 6, stk. 1, er det forbudtuden tilladelse fra justitsministeren eller den, ministeren bemyndiger dertil,at udføre våben m.v. Bestemmelsen omfatter 9 kategorier af våben, ammu-nition og forsvarsmateriel.Våbenlovens § 6, stk. 1, kræver som udgangspunkt tilladelse i hvert enkelttilfælde, idet bestemmelsen dog fortolkes og administreres sådan, at der ikkekræves særskilt tilladelse til hver enkelt udførsel, men snarere således at en-hver udførsel skal være dækket af en tilladelse, som afhængigt af de nærme-re omstændigheder kan være mere eller mindre omfattende.
Våben og forsvarsmateriel, der er i transit gennem Danmark, anses efterdansk ret for en indførsel efterfulgt af en udførsel. Transit kræver derforbåde en indførselstilladelse efter våbenlovens § 1 og en udførselstilladel-se efter våbenlovens § 6.Det fremgår af forarbejderne til den nuværende affattelse af § 6, stk. 1,nr. 3, at materiale til enhver form for krigsførelse er omfattet.Justitsministeriet kan i forlængelse heraf oplyse, at det vil være en kon-kret vurdering i hvert enkelt tilfælde, hvorvidt et givent produkt er mate-riel til krigsførelse efter § 6, stk. 1, nr. 3. Justitsministeriet indhenter der-for en udtalelse fra Forsvarsministeriet (Forsvarets Materieltjeneste), hvisder er tvivl om, hvorvidt et produkt er omfattet af våbenlovens § 6.Som eksempler på, hvad der vil være omfattet af § 6, stk. 1, nr. 3, kannævnes landkøretøjer, der er specielt designet eller modificeret til militæranvendelse og dele hertil, krigsskibe (over eller under vandet) og særligtudstyr og tilbehør hertil, som er specielt designet til militær anvendelse,kampfly og specielt designede komponenter hertil, beskyttelsesudstyr ogfaldskærme. Der henvises i øvrigt til den fælles liste over forsvarsrelate-rede produkter i bilaget til forsvarsdirektivet, optrykt i lovforslaget, L135, side 42.2