Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
985430_0001.png
985430_0002.png
985430_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0335KAB41017
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 29 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 30. marts 2011.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 29 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gen-

nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. marts2011 fra Lægemiddelindustriforeningen og Dyrenes Beskyt-telse, jf. L 138 – bilag 5.”

Svar:

1.

I en fælles henvendelse til Folketingets Retsudvalg af 28. marts 2011har Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og Dyrenes Beskyttelse foreslå-et, at der tages initiativ til fastlæggelse af en national strategi for fremmeaf forskning, udvikling og validering af alternative metoder samt formid-ling heraf på nationalt plan med henblik på at sikre, at Danmark efterle-ver sine forpligtelser efter det nye dyreforsøgsdirektivs artikel 47.Lif og Dyrenes Beskyttelse har endvidere foreslået, at Dacopas arbejdemed at fremme og formidle 3R-princippet styrkes.

2.

Det følger af princippet om erstatning, begrænsning og forfinelse (3R-princippet), at medlemslandene i alle tilfælde, hvor det er muligt, skalsikre,atder i stedet for forsøg anvendes videnskabeligt tilfredsstillendemetoder eller forsøgsstrategier, som ikke involverer levende dyr,atantal-let af dyr, der anvendes til forsøg, begrænses, ogatopdræt, opstaldning,pasning og forsøgsmetoder forfines, jf. artikel 4 i det nye dyreforsøgsdi-rektiv.Det følger endvidere af direktivets artikel 47, stk. 1, at Kommissionen ogmedlemslandene skal fremme udviklingen og valideringen af alternativetilgange, som kan give de samme eller mere omfattende oplysninger enddem, der opnås ved forsøg med dyr, men som ikke indebærer anvendelseaf dyr eller indebærer anvendelse af færre dyr, og som medfører mindresmertefulde forsøg. Kommissionen og medlemslandene skal endvideretræffe alle øvrige foranstaltninger, som de anser for egnede til at fremmeforskningen på dette område.Medlemslandene skal ligeledes bistå Kommissionen med at udpege ogudnævne passende specialiserede og kvalificerede laboratorier til at gen-nemføre valideringsundersøgelser, jf. artikel 47, stk. 2. Kommissionenskal ifølge stk. 3 efter samråd med medlemslandene fastsætte prioriterin-ger for valideringsundersøgelser og fordele opgaverne mellem de labora-2
torier, der skal gennemføre disse undersøgelser. Medlemslandene skalherudover, jf. stk. 4, på nationalt plan sikre fremme af alternative tilgan-ge og formidling af oplysninger herom. Medlemslandene skal desudenifølge artikel 47, stk. 5, udpege et enkelt kontaktpunkt til at rådgive omden forskriftsmæssige relevans og egnethed af alternative tilgange, der erforeslået til validering.

3.

Efter Justitsministeriets opfattelse er 3R-princippet allerede i vidt om-fang indarbejdet i den gældende danske lovgivning om dyreforsøg. Her-udover indebærer det fremsatte lovforslag et øget fokus på alternativer tildyreforsøg.Danmark bidrager på internationalt niveau til arbejdet med udvikling ogstandardisering af alternative metoder. Endvidere arbejdes der på at in-formere forbrugere, arbejdstagere og virksomheder om metoder og resul-tater, og der afsættes midler til forskning i alternativer til dyreforsøg.Der henvises i øvrigt til besvarelserne af spørgsmål nr. 1 og 13-14 til lov-forslaget.

4.

På baggrund af de bemærkninger, der er fremsat til lovforslaget, her-under henvendelsen af 28. marts 2011 til Retsudvalget fra Lif og DyrenesBeskyttelse, har Justitsministeriet besluttet i forlængelse af vedtagelsenaf det fremsatte lovforslag at iværksætte en kortlægning af de nuværendeaktiviteter på området for alternativer til dyreforsøg og på den baggrundudarbejde en national strategi for fremme af forskning, udvikling og va-lidering af alternative metoder og formidling af oplysninger herom. Ju-stitsministeriet vil inddrage interessenterne på dyreforsøgsområdet, her-under Lif og Dyrenes Beskyttelse, ved udarbejdelsen af strategien.Strategien vil fastlægge og beskrive tiltag inden for fremme af forskning,udvikling og validering af alternative metoder og formidling af oplysnin-ger herom. Strategien vil endvidere fastlægge opgavefordelingen ogsamarbejdet mellem aktørerne på dyreforsøgsområdet, herunder spørgs-målet om en eventuel styrkelse af Dacopas arbejde. Arbejdet med strate-gien vil blive tilrettelagt, således at eventuelle bekendtgørelsesændringerkan være gennemført inden fristen for gennemførelse af det nye dyrefor-søgsdirektiv, som er den 10. november 2012.
3