Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
991943_0001.png
991943_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. maj 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0351KAB41052
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 43 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 30. marts 2011. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 43 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gen-

nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):

”Under henvisning til ændringsforslag nr. 11 vedrørende nytstk. 2 i § 5 i Lov om Dyreforsøg. Hvordan vil Justitsministe-riet sikre implementeringen af denne bestemmelse i praksis?Mener ministeren ikke at ansøgere i ansøgningsskemaet børredegøre for, hvad der er gjort for at sikre, at anlæg og udstyrer konstrueret specielt til den pågældende dyreart og/eller vilblive anvendt på den, for den givne dyreart, mest hensigts-mæssige måde. En redegørelse kan vedlægges billeder, type-oplysninger m.m., men bør reelt også følges op ved inspekti-on.”

Svar:

Den foreslåede bestemmelse i § 5, stk. 2, jf. lovforslagets § 1, nr. 11, stil-ler krav om, at anlæg og udstyr til udførelse af forsøg skal konstrueres oganvendes på en måde, der må forventes at medføre brug af færrest dyr,forvolde mindst smerte, lidelse, angst eller varigt men, og som mestsandsynligt fører til tilfredsstillende resultater. Med bestemmelsen præci-seres det, at principperne om erstatning, begrænsning og forfinelse (3R-princippet) også finder anvendelse for så vidt angår konstruktion og an-vendelse af anlæg og udstyr til dyreforsøg.Dyreforsøgstilsynet kan i medfør af dyreforsøgslovens § 3, stk. 2, fast-sætte vilkår for en tilladelse, herunder om opstaldning og pasning og for-søgslokalernes indretning. Dyreforsøgstilsynet fører tilsyn med udøvel-sen af dyreforsøg og med opstaldning af dyr i forsøg, jf. § 2, stk. 2, i be-kendtgørelse nr. 716 af 1. august 1994 om forretningsorden for Rådet forDyreforsøg. Dyreforsøgstilsynet kan herunder inspicere forsøgslokalerog andre lokaler, hvor forsøgsdyr anbringes.Ifølge dyreforsøgsdirektivets artikel 37 skal en ansøgning om tilladelsetil dyreforsøg mindst indeholde et projektforslag, et ikke-teknisk projekt-resumé og oplysning om forholdene omfattet af direktivets bilag VI, her-under oplysning om de forhold, hvorunder dyrene anbringes, holdes ogpasses. Artikel 37 vil blive gennemført i dansk ret ved bekendtgørelseudstedt med hjemmel i dyreforsøgsloven. Justitsministeriet vil i den for-bindelse tage stilling til, hvilke oplysninger ansøgningsskemaet skal in-deholde, og hvilken dokumentation ansøgeren skal vedlægge ansøgnin-gen.2