Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
1001566_0001.png
1001566_0002.png
1001566_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0360KAB41081
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 51 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr m.v. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv m.v.) (L 138),som Retsudvalget har stillet til justitsministeren den 19. maj 2011.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 51 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. (Gen-

nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv m.v.) (L 138):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. maj fraRosemary Goddard Svendsen, jf. L 138 – bilag 14.”

Svar:

1.

Rosemary Goddard Svendsen er ved brev af 15. maj 2011 til Folketin-gets Retsudvalg fremkommet med sine bemærkninger til Retsudvalgetsbehandling af lovforslaget. Rosemary Goddard Svendsens bemærkningerknytter sig til spørgsmålet om en eventuel nedlæggelse af Rådet for Dy-reforsøg og nedsættelsen af et rådgivende udvalg for beskyttelse af for-søgsdyr.

2.

Justitsministeriet skal indledningsvis oplyse, at Rosemary GoddardSvendsen er stedfortrædende medlem af Rådet for Dyreforsøg udpegetefter indstilling af dyrebeskyttelsesforeningerne.

3.

Det fremgår af Retsudvalgets 1.–3. udkast til betænkning over lovfor-slaget, at Enhedslisten har stillet et ændringsforslag, hvorved Rådet forDyreforsøg nedlægges, og rådets opgaver overlades til Dyreforsøgstilsy-net.

4.

Rosemary Goddard Svendsen anfører bl.a., at udkastet til betænkningikke indeholder nogen forklaring på, hvad der skal erstatte rådet, og kriti-serer, at en så radikal ændring gennemføres uden offentlig høring. I øv-rigt spørger hun til bl.a. sammensætningen af det rådgivende udvalg forbeskyttelse af forsøgsdyr, der omtales i lovforslaget.

5.

Som det fremgår besvarelsen af spørgsmål nr. 3 vedrørende lovforsla-get, administreres Dyreforsøgslovgivningen i Danmark af Dyreforsøgs-tilsynet, som består dels af Rådet for Dyreforsøg, dels af et sekretariat.Dyreforsøgstilsynet ledes af Rådet for Dyreforsøg, jf. dyreforsøgslovens§ 10, stk. 1, mens sekretariatet varetager tilsynets daglige opgaver.Rådet for Dyreforsøg er et uafhængigt råd, som består af en formand, derskal opfylde betingelserne for at kunne beskikkes som dommer, og 10andre medlemmer. Rådet er bredt sammensat, og det er ved sammensæt-ningen sikret, at rådet har medlemmer med indsigt i forskellige forsk-2
ningsområder og repræsentanter fra såvel forskningsverdenen som dyre-værnsorganisationerne og andre lægmandsinteresser.Justitsministeriet er af den opfattelse, at Rådet for Dyreforsøgs uafhæng-ighed er med til at sikre en saglig og ensartet praksis på området. Justits-ministeriet finder således ikke, at der er grundlag for at ændre princippetom, at et uafhængigt råd skal lede arbejdet med at give tilladelser til dy-reforsøg og føre tilsyn med dyreforsøgsudøverne.Der henvises i den forbindelse også til justitsministerens tale under sam-rådet i Retsudvalget den 5. maj 2011, som er oversendt til Retsudvalgetsom bilag til besvarelsen af spørgsmål nr. 46.

6.

Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at medlemslandene i medfør afdyreforsøgsdirektivets artikel 49 er forpligtet til at oprette et nationaltudvalg for beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål.Udvalget skal rådgive de kompetente myndigheder og dyrevelfærdsorga-ner i anliggender vedrørende erhvervelse, opdræt, opstaldning, pasningog anvendelse af dyr til forsøg samt sikre udveksling af bedste praksis.Ved lovforslagets § 1, nr. 23, indsættes der hjemmel til, at justitsministe-ren efter indhentet udtalelse fra Dyreforsøgstilsynet kan fastsætte reglerom nedsættelse af et rådgivende udvalg for beskyttelse af dyr, der anven-des til videnskabelige formål.Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 29 vedrørende lovfor-slaget, har Justitsministeriet besluttet i forlængelse af vedtagelsen af detfremsatte lovforslag at iværksætte en kortlægning af de nuværende akti-viteter på området for alternativer til dyreforsøg og på den baggrund ud-arbejde en national strategi for fremme af forskning, udvikling og valide-ring af alternative metoder og formidling af oplysninger herom.Strategien vil fastlægge og beskrive tiltag inden for fremme af forskning,udvikling og validering af alternative metoder og formidling af oplysnin-ger herom. Strategien vil endvidere fastlægge organiseringen, opgavefor-delingen og samarbejdet mellem aktørerne på dyreforsøgsområdet, her-under sammensætningen af det nationale rådgivende udvalg for beskyt-telse af dyr.
3