Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 141
Offentligt
969663_0001.png
969663_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. marts 2011 stillet mig følgende spørgsmål nr. 12vedrørende forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund(L 141), stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal be-svare.

Spørgsmål nr. 12:

"Vil ministeren oplyse, om Vattenfall har krav på at få godkendt et deponeringspro-jekt, hvis selskabet genoptager sin ansøgning og i øvrigt lever op til de krav, der erbeskrevet i lovforslaget? Vil ministeren endvidere oplyse, hvordan regeringen gene-relt vil stille sig til en ansøgning, hvor den ansøgende part lever op til de krav, derfremgår af lovforslaget?"

Svar:

Som det fremgår i afsnit 2.1 af de almindelige bemærkninger i L 141, er der indsendten ansøgning om tilladelse til anvendelse af undergrunden til lagring af CO2efter be-stemmelserne i undergrundslovens § 23 om anvendelse af undergrunden til lagringeller andre formål end indvinding. Ansøgningen omfatter et område nordvest for Aal-borg. Stillingtagen til ansøgningen afventer, at CCS direktivets bestemmelser er gen-nemført i dansk lovgivning. Den foreliggende ansøgning skal behandles efter de hid-tidige regler i undergrundsloven, med mindre andet aftales med ansøgeren.Jeg afventer den fortsatte behandling af ansøgningen, før jeg kan tage stilling til sa-gen.Det fremgår af nr. 11 i lovforslaget, at tilladelse efter lovens § 23 til anvendelse af un-dergrunden til lagring eller andre formål end indvinding, meddeles efter indkaldelse afansøgninger (jf. § 23 b, stk. 1). Før indkaldelse af ansøgninger skal der efter § 23 b,stk. 2, forelægges en redegørelse for, hvilke områder eller blokke der agtes udbudt,og de generelle vilkår, hvorunder tilladelser agtes meddelt, for et af Folketinget ned-sat udvalg.Desuden fremgår det af § 23 b, stk. 3, at ministeren kan undlade at meddele tilladel-se på grundlag af ansøgninger, der er indkommet i forbindelse med en offentlig ind-kaldelse af ansøgninger (jf. § 23 b, stk. 1, nr.1) om tilladelse til, at undergrunden an-vendes til lagring eller andre formål end indvinding.
Dato 15. marts 2011J.nr. 2010-1435
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Anvendes der en procedure ifølge lovforslagets § 23 b, stk. 1 nr. 2 og nr. 3, for ud-stedelse af tilladelse efter lovens § 23, kan ministeren meddele en tilladelse. Heraffølger også, at ministeren kan undlade at meddele en tilladelse.Regeringen vil forholde sig konkret til fremtidige ansøgninger, og som det fremgårovenfor, er der med gennemførelse af lovforslagets bestemmelser mulighed for atundlade at meddele tilladelser.
Med venlig hilsen
Lykke Friis