Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 141
Offentligt
988208_0001.png
988208_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 17. marts 2011 stillet mig følgende spørgsmål nr.16 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarksundergrund (L 141), stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skalbesvare.Spørgsmål nr. 16:"Vil ministeren – som teknisk bistand – udarbejde et ændringsforslag, som sikrer, atder ikke kan gives tilladelse til lagring af CO2 i undergrunden, uden at dette harværet behandlet i Folketinget i form af et beslutningsforslag?”Svar:Et ændringsforslag til L 141 med det ønskede indhold kan formuleres således:Til § 1Af …………., tiltrådt af…………..:
27. april 2011
1)I den under § 1, nr. 11 foreslåede § 23 b indsættes som nyt stk. 2:»Før indkaldelse af ansøgninger første gang finder sted efter stk. 1, nr. 1, ellerbekendtgørelse efter stk. 1, nr. 2, for så vidt angår tilladelse til efterforskning oganvendelse af undergrunden til lagring af CO2, skal Folketinget efter indstilling fraklima- og energiministeren have givet sin tilslutning hertil ved en folketingsbeslutning.[Der skal foreligge en folketingsbeslutning, som tillader lagring af CO2iundergrunden]Stk. 2-5 bliver herefter stk. 3-6.BemærkningerTil nr. 1Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at der ikke kan gives tilladelser tilefterforskning og anvendelse af undergrunden til lagring af CO2, uden at dette harværet behandlet i Folketinget i form af et beslutningsforslag. En indkaldelse af
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
ansøgninger om efterforskning og anvendelse af undergrunden til lagring af CO2kanderfor kun meddeles, såfremt Folketinget efter indstilling fra klima- ogenergiministeren har givet sin tilslutning hertil ved en folketingsbeslutning. Der skalsåledes tages principiel stilling til, hvorvidt man vil tillade lagring af CO2i den danskeundergrund før et udbud i medfør af den foreslåede § 23 b foretages.Jeg vil her gerne henvise til det tekstbidrag jeg har fremsendt den 31. marts 2011,som ønskes indarbejdet i betænkningen vedrørende L 141.Heraf fremgår bl.a., at injektion af CO2i oliefelter i Nordsøen – med det formål at øgeolieindvindingen fra oliefelter – vil kunne give øgede indtægter til staten. Regeringenarbejder for at dette kan ske, såfremt det kan ske sikkerheds- og miljømæssigtforsvarligt.Det fremgår derudover, at der ved en drøftelse i Folketingssalen skal tages principielstilling til hvorvidt lagring af CO2på land kan finde sted. En sådan drøftelse kan findested, når der er flere erfaringer med teknologien.Da ændringsforslaget gælder hele Danmarks territorium, både til lands og til havs,kan jeg ikke tilslutte mig ændringsforslaget, da dette kan være en hindring foranvendelse af CO2-injektion i oliefelterne i Nordsøen.
Med venlig hilsen
Lykke Friis