Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 141
Offentligt
993187_0001.png
993187_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. april 2011 stillet mig følgende spørgsmål nr. 27vedrørende forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund(L 141), stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal be-svare.Spørgsmål nr. 27:"Vil ministeren – som teknisk bistand – udarbejde ændringsforslag, der præciserer,At der alene kan gives tilladelse til geologisk lagring af CO2 fra biomasse,At CO2 anvendt til indvinding af olie (injektion) omfattes af CO2-kvoter?Af bemærkningerne skal fremgå, at geologisk lagring af CO2 er bortskaffelse, mensCO2, der bruges til olieindvinding, er en anvendelse af CO2. Der henvises til havkon-ventionerne, Londonkonventionen og OSPAR/HELCOM, der skelner mellem dump-ning som bortskaffelsesmetode og dumpning til andre formål end bortskaffelse, f.eks.injektion.”Svar:Et ændringsforslag til L 141 hvorefter der alene kan gives tilladelse til geologisk lag-ring af CO2fra biomasse kan formuleres således:Til § 1Af …………., tiltrådt af…………..:

Ministeren

Dato: 6. maj 2011J.nr. 2010 - 1435
1)I den under § 1, nr. 11 foreslåede § 23 g indsættes som nyt stk. 2:»En CO2-strøm må ikke lagres i en CO2-lagringslokalitet, hvis CO2-strømmen stam-mer fra andre kilder end biomasse.«[Der kan ikke tillades lagring af CO2, som kommer fra andet end biomasse]Stk. 2 bliver herefter stk. 3.«BemærkningerTil nr. 1
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at der ikke kan gives tilladelse til lagringaf CO2, som kommer fra andet end biomasse. Lagring af CO2opsamlet fra afbræn-ding af f.eks. fossile brændsler kan således ikke tillades.Opsamling, transport og lagring af CO2er en teknologi i udvikling. Der arbejdes i ud-landet med at demonstrere opsamling, transport og lagring af CO2i forbindelse medstørre kraftværker og industrielle anlæg. Jeg mener, at det på nuværende tidspunktvil være for tidligt at begrænse tilladelse til CO2-lagring alene for CO2, som stammerfra biomasse. Jeg kan derfor ikke tilslutte mig et sådant ændringsforslag.For så vidt angår forslaget om, at CO2anvendt til indvinding af olie (CO2-injektion)skal omfattes af CO2-kvoter, bør dette ikke reguleres i undergrundsloven. CO2-kvoterreguleres i kvoteloven, og der er derfor ikke udarbejdet et ændringsforslag til ændringaf undergrundsloven.
Med venlig hilsen
Lykke Friis