Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 142 Bilag 1
Offentligt
955709_0001.png
955709_0002.png
955709_0003.png
NOTITS
14. oktober 2010J.nr. 3401/1001-2240Ref. GBOIndvindingRev. den 4. november 2010
Udvidet relevanstest af forslag til ændring af offshoresikkerhedslovenMed den foreslåede ændring af offshoresikkerhedsloven skabes der hjemmel til, at relevantedele af loven kan omfatte f.eks. lagring af CO2 og naturgas offshore samt at relevante dele afloven kan omfatte aktiviteter på skibe, som anvendes i forbindelse med efterforskning og pro-duktion af kulbrinter. Desuden foreslås lovens definition af offshoreanlæg udvidet til at om-fatte flydende lager- og afskibningsenheder. Denne del af lovforslaget er der ikke foretaget enudvidet relevanstest af.Desuden foreslås opdateringer og præciseringer af en række bestemmelser i loven, bl.a. somfølge af de seneste ændringer af arbejdsmiljøloven. Der er tale om følgende forslag:Adgang for læger til risikovurderingBestemmelser om anmeldelse af arbejdsulykker og erhvervssygdommeUdvidelse af personkredsen som skal indhente ekstern sagkyndig bistandAdgang til nødvendige oplysninger i indkomstregistret for at lette lægers digitale an-meldelse af erhvervssygdommeTavshedspligt efter straffeloven udvides til også at omfatte andre end personer i of-fentlig tjenesteTavshedspligt for myndigheder og andre i forbindelse med klage fra ansatte over sik-kerheds- og sundhedsmæssige forhold på offshoreanlægHjemmel til at begrænse eller nedlægge forbud mod levering eller markedsføring afudstyr m.v.Hjemmel til at tilsynsmyndigheden kan kræve destruktion af farligt udstyrTilføjelse af bestemmelse om skærpende omstændighed ved udmåling af strafKlage over afgørelser truffet i henhold til EU-forordningerUnderretningspligt for privateAjourføring af sikkerheds- og sundhedsredegørelsenHåndhævelse af EU-forordningerEndvidere foreslås der ændringer og præciseringer af lovteknisk karakter.Forslagets målgruppe er beskæftigede indenfor offshoreindustrien, dvs. både mænd og kvin-der, da begge køn arbejder indenfor offshoreindustrien. Det er særligt det andet punkt vedrø-rende anmeldelse af arbejdsskader, der er baggrunden for den udvidede relevanstest.
Side 1
I bestemmelserne om at anmelde arbejdsulykker og erhvervssygdomme er der tale om at ud-vide personkredsen for de anmeldelsespligtige. Der er endvidere tale om, at en læge, der kon-staterer eller får mistanke om, at en person har været udsat for skadelige påvirkninger på sinarbejdsplads, og som skal underrette Energistyrelsen, ikke længere skal indhente denne per-sons samtykke hertil. Bestemmelserne er helt i tråd med arbejdsmiljølovens område, som in-deholder en lignede regulering.Energistyrelsen har set nærmere på de arbejdsskader, som er anmeldt til styrelsen. Ved gen-nemgangen har styrelsen koncentreret sig om de arbejdsulykker, som vedrører kvinder. Fokushar været på kvinders arbejdsulykker, for at vurdere om lovændringen ville kunne medføre enkønsmæssig påvirkning. Energistyrelsen kan oplyse følgende:Energistyrelsen har i 2007 og indtil nu modtaget følgende anmeldelser af ulykker:Anmeldte ulykker i 2007 på danske offshoreanlægI alt 19 anmeldte ulykker heraf ingen kvinder.Anmeldte ulykker i 2008 på danske offshoreanlægI alt 20 anmeldte ulykker heraf 4 kvinder.Var på vej til at gøre rent i kvindernes omklædningsrum. Falder over dørtrinnet ogvrider om på foden.Trådte fra messen og ind i kabyssen og gled på det våde gulv.Rengøring oven på skabe. Bliver svimmel på stige (2. trin), træder ned fra stige igen.Slår herved højre albue på skab.På vej ud af kammer går skadelidte med støversugerslange over skulderen. Er ved attabe den, griber ud og støder albue mod dørkarm.Anmeldte ulykker i 2009 på danske offshoreanlægI alt 24 anmeldte ulykker heraf 1 kvinde.Ved påfyldning af kogende vand på en termokande kommer tilskadekomne ved etuheld til at hælde vand over venstre håndryg.Anmeldte ulykker i 2010 på danske offshoreanlægI alt 6 anmeldte ulykker heraf 1 kvinde.En cateringsmedarbejder lukker en opvaskemaskine op i tiltro til, at den har vasketfærdig og får 90 grader varmt vand over sig. Der opstår 2. grads forbrændinger.Energistyrelsen har for 2007 modtaget 12 indberetninger fra Arbejdstilsynet om formodedearbejdsbetingede lidelser, hvor en læge har vurderet, at den arbejdsbetingede lidelse fortrins-vist er blevet pådraget i forbindelse med arbejde på offshoreanlæg. Indberetningerne for 2007er fordelt på tre høreskader, syv indberetninger af muskel- og skeletbesvær samt to stressrela-terede lidelser.Energistyrelsen har for 2008 modtaget 15 indberetninger fra Arbejdstilsynet om formodedearbejdsbetingede lidelser. Indberetningerne er fordelt på seks høreskader, fem indberetningerom muskel- og skeletbesvær samt fire hudlidelser/eksem.Indberetningerne er ikke modtaget opdelt på køn.Side 2
Det er vurderingen, at der ikke foreligger en tilstrækkelig mængde materiale til, at der er be-læg for at foretage en ligestillingsvurdering begrundet i de anmeldte skader. Skadesanmeldel-serne indikerer, at der er tale om arbejdsulykker, som relaterer til arbejdsfunktionen og ikke,at det særligt er det ene køn, som bliver arbejdsskadesramt frem for det andet køn i sammefunktion. Som hovedregel er det mænd, der varetager de egentlige offshorefunktioner, så somfunktioner vedrørende boreoperationer, kranløft, svejse- og smedearbejde, og det vil derfor altandet lige være mænd, der rammes af de arbejdsskader, som vedrører de egentlige offshore-funktioner.En samlet vurdering er, at den udvidede relevanstest viser, at der ikke er behov for en ligestil-lingsvurdering.
Side 3