Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 146 Bilag 6
Offentligt
978992_0001.png
978992_0002.png
978992_0003.png
Investeringsforeningen Etik InvestHøjbro Plads 6, 1200 København K., den 4.4. 2011Folketingets ErhvervsudvalgChristiansborg1240 København K.
L 146 Forslag til lov om investeringsforeninger m.v.(1)I økonomi- og erhvervsministerens besvarelse af 30. marts 2011 af spørgsmål 1 ad L 146hedder det i 4. afsnit:Når et depotselskab skal efterberegne den indre værdi, skal depotselskabet kende den cirkulerende mængde af bevi-ser. Det er vigtigt, at depotselskabet kan kontrollere denne oplysning, samt at antallet af cirkulerende beviser kan op-gøres entydigt og uafhængigt af foreningen.
Den nævnte efterberegning ellerkontrolberegningforetages med passende mellemrum efterdepotselskabets (depotbankens) frie valg. Første trin består i at opgøre værdien af investe-ringsforeningens aktiver ellerformuen,dvs. typisk aktier, obligationer og andre finansielle ak-tiver i foreningens depot og kontantkonto i depotbanken. Andet trin er at dividere formuenmedantal cirkulerende investeringsbeviserfor at få den såkaldteindre værdi pr. investe-ringsbevis.Første trin vil blive omtalt yderligere sidst i denne henvendelse, og før der kommenteres påandet trin, er det nødvendigt at beskrive nogle få tekniske forhold ved emission (udstedelse,salg) og indløsning (tilbagekøb) af investeringsbeviser.(2)Vedindløsning/tilbagekøbregistreres straks påhandelsdagendet pågældende antal beviseri investeringsforeningens værdipapirdepot. Påafviklingsdagen(valørdagen) - den efterfølgendetredje børsdag – overføres købesummen fra foreningens kontantkonto til sælgerens konto ogdepotbanken foranlediger – efter investeringsforeningens instruktion - at de pågældende bevi-ser fjernes fra Værdipapircentralens register.Etik Invests forslagindebærer, at de pågældende beviser ikke nødvendigvis fjernes fra de-potet, således at der i Værdipapircentralen alene skal noteres et ejerskifte til investeringsfor-eningen. Beviserne havde ingen værdi for foreningen, da de blev registreret i depotet på han-delsdagen, og dette ændres ikke ved noteringen af ejerskiftet.Vedemission (udstedelse, salg)af beviser sørger depotbanken efter instruktion for regi-strering af beviser i foreningens depot, således at de er klar til på afviklingsdagen at blive over-ført til købers depot mod samtidig betaling til investeringsforeningen, ligesom antallet i Vær-dipapircentralen forhøjes med antallet.(3)Når depotbanken skalforetage en kontrolberegninghenter den ettal for de cirkulerendebeviser i Værdipapircentralen(som det er fremgået, indgår de beviser, der er registreret i in-vesteringsforeningens depot mellem handelsdag og afviklingsdag ikke i Værdipapircentralenstal).Etik Invests forslagindebærer, at alle eller en del af beviserne (uden værdi), der er registre-ret i depotet, kan tilhøre investeringsforeningen selv og dermed være registreret i Værdipapir-centralen. Disse beviser skal ikke indgå i beregningen af indre værdi, dahele investeringsfor-eningens formue tilhører ejerne af investeringsbeviser uden for foreningen,og det er derforkun dem, der skal indgå i divisionen for at beregne den indre værdi.Der er med andre ord tale om, at debeviser, der er registreret i depotet, efter indførelse afEtik Invests forslag, kan være af to typer:dels beviser registreret fra handelsdag til afviklings-dag, dels beviser, der ejes af investeringsforeningen. Omfanget af førstnævnte vil fremgå afC:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@600EAC56\@[email protected]
den handelsoversigt, der er knyttet til depotet, hvor man skal tage handlerne for de sidste tredage. Dette antal trækkes fra det samlede antal beviser i depotet, hvorefter depotbanken hardet tal, der skal trækkes fra Værdipapircentralens tal, før formuen divideres med antallet.De-potbanken kan således opgøre indre værdi uden at hente yderligere oplysninger fra inve-steringsforeningen.Med henblik på kontrol af denne beregning kan depotbanken selvfølgeligindhente tal fra investeringsforeningen eller på fondsbørsens hjemmeside, som investerings-foreningen indberetter til.(4)I 2009 skiftede Etik Invest depotbank fra Nordea tilForstædernes Bank.Ved de forudgå-ende drøftelser gav denne på ledelsesplan udtryk for tilfredshed med, at foreningen selv villestå for køb og salg af beviser gennem bankens webbank.1På denne baggrund og med gen-nemgangen i sektion (3) oven for in mente har sidste afsnit på side 1 i økonomi- og erhvervs-ministerens svar

2

undret Etik Invest.Vi har derforden 31. marts spurgt i depotbanken, om den er blevet kontaktet af Finanstil-synet.Det blev oplyst, at der har været en telefonisk kontakt den 22. dec. 2010, der har dannetgrundlag for en mail forespørgsel den 17. marts 2011, hvori anføres afslutningsvist:3I så fald bliver det eneste sted [depotbanken] vil kunne få oplyst den reelle mængde cirkulerende beviser– ifm. kontrollen af indre værdi – fra foreningen selv. Ved ”den reelle mængde” forstås den mængde cir-kulerende beviser, der har en værdi. Er i enige i denne vurdering?
Etik Invest har derfor den 31. marts sendt den pågældende medarbejder i depotbanken en re-degørelse svarende til gennemgangen i sektion (3), og modtaget et svar samme dag4. I efterføl-gende telefonsamtale nægtede medarbejderen ikke, at Etik Invests forslag er holdbart, menforudså, at det ville give depotbanken mere arbejde.5(5)På side 2 i andet afsnit i økonomi- og erhvervsministerens svar anføres:Derfor vil forslaget heller ikke kunne lade sig gøre praktisk, uden at branchen bliver påført omkost-ninger til at udvikle sådanne systemer generelt.
Bortset fra, at præmissen for denne konklusion som gennemgået i sektion (3) ikke er holdbar,så pålægger Etik Invests forslag ingenlunde ”branchen … at udvikle sådanne systemer gene-relt.” Investeringsforeningerne og bankerne vil frit kunne vælge, om de vil anvende mulighe-den.
Finanstilsynet nægtede i dec. 2009 at give tilladelse til, at Etik Invest kunne eje egne investeringsbeviser, jf. talegrundlag i forbindelsemed Etik Invests foretræde for Erhvervsudvalget den 31. marts 2011.2”Såfremt Etik Invests forslag om egne beviser tillades, vil et depotselskab ikke længere kunne opgøre indre værdi entydigt og uaf-hængigt af en forening. Det skyldes, at beviser i dag kortvarigt ligger i foreningens depot efter de er blevet indløst, men før de slettes iværdipapircentralen. Beviserne slettes i værdipapircentralen som en konsekvens af, at beviserne er blevet indløst. Hvis ikke depotsel-skabet sletter beviserne vil depotselskabets udregning af indre værdi blive forkert, da systemerne automatisk vil regne beviserne med iden cirkulerende mængde af beviser og tillægge beviserne en værdi. Imidlertid medfører forslaget om, at foreningen kan besidde egnebeviser, at der skal ligge beviser i foreningens depot i længere tid.Foreningen vil herefter være det eneste sted depotselskabet kan få information om, hvilke andele, foreningen til enhver tid ønsker atanvende til egne beviser og hvilke beviser, der skal slettes..”3Hvis Erhvervsudvalget ønsker at se korrespondancen vil Etik Invest selvsagt gerne stille den til rådighed4”Jeg har læst din mail, og jeg kan godt se dit synspunkt da det på kortsigt vil give en besparelse i emission/indløsningsomkostninger. Des-værre vil det for depotbankerne være ensbetydende med mere manuelt arbejde og færre muligheder for depotbanken for kontrol.Som svar på dine spørgsmål, kan jeg uddybe at når vi modtager data fra Etik i forbindelse med vores kontrol af jeres Indre Værdi beregning,bliver der allerede kigget på evt. handler, emissioner og indløsninger i det tilfælde af at vi ikke stemmer overens mellem jeres og vores udtræk.I forbindelse med dette kigges der naturligvis også på om den cirkulerende mængde stemmer mellem parternes udtrækkene. Det skyldesdet er en del af vores ansvar som udstedende institut.Slutteligt kan jeg oplyse, at vi bliver pålagt en ekstra opgave med hensyn til beregning af afdelingens investering i afdelingens egne beviser.”5Det kan tilføjes, at medarbejderen i depotbanken pegede på en særlig komplikation: Ved overgangen i 1980’erne fra fysiske investe-ringsbeviser til elektronisk registrering i Værdipapircentralen var der en del ejere af beviser, der ikke præsenterede deres beviser i etpengeinstitut med henblik på registrering af deres ejerskab. Dette indebærer, at der ved den i sektion (3) omtalte fremgangsmåde skaltages hensyn til et ekstra element. Det er dog ikke noget problem for investeringsforeninger stiftet efter overgangen til Værdipapircen-tralen, herunder Etik Invest. For de investeringsforeninger, der fortsat har investeringsbeviser med ukendte ejere, hvoraf en del må væredøde, kunne man overveje at lovgive om, at modværdien af de pågældende beviser - på linie med dødsboer uden arvinger – skal tilfaldestatskassen og ikke subsidiere de øvrige investeringsbeviser.1
2
(6)Sluttelig vil vi gerne vende tilbage til første trin i kontrolberegningsprocessen, nemligop-gørelsen af formuen.Denne berøres i økonomi- og erhvervsministerens svar i afsnit 2-3 og ibegyndelsen af det allersidste afsnit:Det er i dag et krav, at Investeringsforeninger skal have et depotselskab. Et depotselskab skal opbevare enforenings aktiver, så foreningens ledelse ikke kan disponere over aktiverne uden depotselskabets medvir-ken, hvilket sikrer investorerne imod underslæb, når deres opsparing forvaltes af foreningen.Et depotselskab har også en række kontrolforpligtelser i relation til forvaltningen af en forenings for-mue. Disse pligter fremgår af lov om finansiel virksomhed og sikrer ligeledes investorer imod uberettige-de tab....Af hensyn til beskyttelse af investorerne bør et depotselskab ikke være afhængig af en forenings opgø-relse af værdier, når depotselskabet skal kontrollere en forenings værdier. Depotselskabet kan ikke sikre,at samtlige værdier er til stede, hvis det er afhængigt af foreningens opgørelse.
Når man læser disse afsnit, kan man meget vel få det indtryk, at Etik Invests forslag bringerforeningens formue i fare. Da forslaget ikke vedrører opbevaring og disponering af formueak-tiver, er det ikke muligt at se, hvad disse afsnit har med forslaget at gøre.Kopi af denne henvendelse sendes til Finanstilsynet.Med venlig hilsen
Lars Tybjerg'direktør
3