Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 160
Offentligt
994018_0001.png
994018_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 17 ad L 160 stillet af Erhvervsudvalget den

4. maj 2011 efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

Ministeren redegør i besvarelsen af spørgsmål 2 for den fejl, der er sket iforbindelse med beregningen af de administrative byrder i relation tilmarkedsføringslovens § 16 vedrørende oplysning om organiseret rabat.Det fremgår således af besvarelsen, at en gennemførelse af lovforslagetikke vil medføre en administrativ lettelse svarende til 155 mio. kr. for deerhvervsdrivende, som først forventet. Ministeren bedes redegøre for denreelle byrdelettelse for de erhvervsdrivende ved en ophævelse af § 16,samt hvordan denne byrdelettelse er beregnet.

Svar:

Som beskrevet i svaret på spørgsmål 2 fastlægger AMVAB-metoden nog-le afgrænsninger for, hvad der indgår i målingerne, og hvad der ikke ind-går. En specifik afgrænsning er, at en frivillig administrativ aktivitet somudgangspunkt ikke er at opfatte som en administrativ byrde, da det er enbyrde, som virksomhederne kan undgå. I det konkrete eksempel vedrø-rende kravet om organiseret rabat bliver de erhvervsdrivende således kunpålagt en administrativ aktivitet, hvis de vælger at tilbyde organiseret ra-bat.AMVAB-metoden indeholder dog den modificering, at frivillige byrderalligevel opfattes som administrative byrder, hvis mere end 50 pct. af deomfattede virksomheder benytter sig af den frivillige mulighed, da det såanses for at være en frivillig aktivitet, der dog er helt nødvendig for, at envirksomhed kan være på markedet. Det er imidlertid ikke tilfældet i detkonkrete tilfælde.Af den genmåling, der blev gennemført forud for besvarelsen af spørgs-mål 2, fremgår det, at kun ca. 25 pct. af alle virksomheder tilbyder orga-niseret rabat. Derfor burde bestemmelsen om organiseret rabat ikke haveindgået i de oprindelige målinger.Konklusionen er på den baggrund, at der slet ikke skal foretages enAMVAB-måling af bestemmelsen, og at der med afsæt i AMVAB-metoden således ikke er nogen byrder forbundet med bestemmelsen,hvorfor de erhvervsdrivende således heller ikke vil få tilsvarende byrde-lettelser ved en ophævelse af bestemmelsen.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Jeg vil i den forbindelse samtidig understrege, at baggrunden for ophæ-velsen af bestemmelsen er, at bestemmelsen ud fra bredere samfundsøko-nomiske betragtninger har begrænset betydning for prisniveauet og enbegrænset salgsfremmende effekt, som det også fremgår af lovforslagetsbemærkninger.