Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 168
Offentligt
991016_0001.png
991016_0002.png
Dato:J.nr.:
3. maj 201111/30435

Besvarelse af spørgsmål nr. 41 ad L 168 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 27.

april 2011.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvad de danske myndigheder gør for at undersøge, om etdansk-udenlandsk par kan tage ophold i den udenlandske ægtefælles ikke vestlige hjem-land, før der gives afslag på en ansøgning om ægtefællesammenføring. I den forbindelsehenvises til praksisnotat af 14. juni 2005 om flygtninges ægtefællesammenføring, hvor det erangivet at:“Endvidere er det normalt ikke muligt at henvise parret til at udøve familielivet i et tredjeland,der ikke er et vestligt land. Det skyldes dels, at ……. og dels, at det påhviler Danmark atundersøge og sikre, at parret kan tage ophold sammen i et andet land, og at denne under-søgelsesforpligtelse er meget svær at efterleve grundet manglende gennemskuelighed afregelsættene i disse lande.””

Svar:

Det praksisnotat (”Notat vedrørende afgørelse af sager om flygtninges ægtefællesammenfø-ring”), som der henvises til i spørgsmålet, vedrører specifikt retsstillingen for flygtninge.Det i spørgsmålet anførte citat skal ses i sammenhæng med den øvrige tekst. Notatet eroffentliggjort på Integrationsministeriets hjemmeside.Der er for så vidt angår det citerede afsnit alene tale om en vurdering, der gør sig gældende ide tilfælde, hvor den herboende er flygtning, og hvor pågældende ikke kan henvises til attage ophold i sit hjemland. Her skal det efter omstændighederne vurderes, om parret kanhenvises til at tage ophold i et muligt tredjeland.I sager, hvor den herboende ikke er flygtning, eller hvor den herboende flygtning vurderesgodt at kunne vende tilbage til hjemlandet, er der tale om en generel vurdering af proportio-naliteten og rammerne for EMRK artikel 8 om respekten for familielivet, når det skal vurde-res, om der skal ske dispensation for reglerne om ægtefællesammenføring, eller om parretmå henvises til at udøve familielivet i et andet land end Danmark.I denne vurdering indgår samtlige de konkrete oplysninger i den enkelte sag.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Såfremt der er behov herfor, kan udlændingemyndighederne indhente nærmere oplysningerom generelle forhold i det andet land, som parret eventuelt skal henvises til at tage ophold i.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk