Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180 Bilag 11
Offentligt
994557_0001.png
994557_0002.png
994557_0003.png
994557_0004.png
994557_0005.png
Til lovforslag nr.L forslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 00. maj 2011
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder oglov om finansiel virksomhed(Tilsyn med visse omdannede tidligere finansielle virksomheder, krav til ledelsen af sparekassefonde, ændring afstemmeretsbegrænsninger m.v.)[af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]1. ÆndringsforslagØkonomi- og erhvervsministeren har stillet 8 ændrings-forslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 30. marts 2011 og var til 1.behandling den 7. april 2011. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og erhvervsministeren sendteden 4. marts 2011 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del– bilag 177. Den 30. marts 2011 og den 5. april 2011 sendteøkonomi- og erhvervsministeren de indkomne høringssvarog et notat herom til udvalget.Teknisk gennemgangEmbedsmænd fra Økonomi- og Erhvervsministeriet fore-stod den 4. maj 2011 en teknisk gennemgang af lovforslagetfor udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:En gruppe tidligere ebh aktionærer,Jørn Astrup Hansen, København Ø,Ole Stavad, Brovst ogTryghedsgruppen smba.Økonomi- og erhvervsministeren har over for udvalgetkommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Jørn Astrup Hansen, København Ø mundt-ligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovfor-slaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 14 spørgsmål til økonomi- og er-hvervsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har be-svaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med med-lemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at kom-me med indstillinger eller politiske udtalelser i betænknin-gen.
DocIDJournalnummer
2
4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAføkonomi- og erhvervsministeren,tiltrådt af <>:Til § 21)Efter nr. 2. indsættes som nyt nummer:»01.I § 80, stk. 4, ændres »§§ 207, 214 og 215« til: »§§ 207og 214«.«[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 11]2)Inr. 8affattes bestemmelsens stk. 3 således:»Stk. 3.Formanden for bestyrelsen i sparekasseaktiesel-skabet eller andelskasseaktieselskabet må ikke samtidig væ-re medlem af bestyrelsen for de i stk. 1 nævnte fonde ellerforeninger.«[Bestyrelsesformanden i spaekasseaktieselskabet/andelssel-skabet må ikke være bestyrelsesmedlem i de i stk. 1 nævntefonde eller foreninger]3)Efter nr. 9 indsættes som nyt nummer:»02.I § 211, stk. 2, ændres »og §§ 207, 208 og 210« til: »§§207 og 208«.«[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 9]4)Efter nr. 11 indsættes som nyt nummer:»03.I § 347, stk. 6, ændres »nr. 18 og 22« til: »nr. 19 og23«.«[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 12]5)I det undernr. 12foreslåede nr. 16 ændres »§§ 207 el-ler 214-214a« til: »§§ 207, 214-214a eller 222«.[Præcisering]6)Efter nr. 12 indsættes som nyt nummer:»04.I § 354, stk. 10, ændres »stk. 6, nr. 27« til: »stk. 6, nr.28« og »stk. 6, nr. 28« til: »stk. 6, nr. 29«.«[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 12]7)Efter nr. 12 indsættes som nyt nummer:»05.I § 354, stk. 11, ændres »stk. 6, nr. 22« til: »stk. 6, nr.23«.«[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 12]8)Efter nr. 12 indsættes som nyt nummer:»06.I § 354, stk. 12, ændres »stk. 6, nr. 22« til: »stk. 6, nr.23«.«
[Konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 12]BemærkningerTil nr. 1, 3, 4 og 6-8Konsekvensrettelser som følge af lovforslaget, der ved enfejl ikke var medtaget i det fremsatte lovforslag.Til nr. 2Med ændringsforslaget foreslås, at der indsættes et nytstk. 3, som medfører, at formanden for bestyrelsen i spare-kasseaktieselskabet eller andelskasseaktieselskabet ikke kanvære medlem af bestyrelsen i sparekassefonden eller andels-kassefonden/-foreningen. Baggrunden herfor er, at bestyrel-sesformanden spiller en stor rolle i fondsbestyrelsens arbej-de. Det er derfor afgørende, at formanden i de konkrete si-tuationer sikrer varetagelsen af sparekassefondens interesseri forhold til sparekasseaktieselskabets interesser.Det er således bestyrelsesformandens pligt at sørge for, atalle synspunkter bliver iagttaget i bestyrelsesarbejdet. Detindebærer, at bestyrelsesformanden skal organisere, indkal-de og lede bestyrelsesmøderne med henblik på at sikre ef-fektiviteten i bestyrelsens arbejde og med henblik på at ska-be bedst mulige forudsætninger for medlemmernes arbejdeenkeltvis og samlet.Med henblik på at sikre den enkelte bestyrelse de bedstmulige vilkår i relation til iagttagelse af sparekassefondensinteresser, foreslås det derfor, at bestyrelsesformanden i spa-rekasseaktieselskabet ikke samtidig vil kunne være bestyrel-sesmedlem i sparekassefonden – hverken som menigt besty-relsesmedlem eller som formand.Til nr. 5Ændringen er en rettelse af den tidligere foreslåede be-stemmelse, da henvisningen til lov om finansiel virksomhed§ 222 ved en fejl ikke er medtaget i lovforslaget.Der er alene tale om en præcisering, som medfører, at Fi-nanstilsynets videregivelse af oplysninger til Erhvervs- ogSelskabsstyrelsen også vil omfatte oplysninger vedrørendeomdannede forsikringsselskaber. Dette er nødvendigt, dadisse omdannede virksomheder tillige vil blive omfattet afdet tilsyn, der etableres med lovforslagets § 1. Erhvervs- ogSelskabsstyrelsen skal derfor også som tilsynsmyndighedmodtage de nødvendige oplysninger om omdannede forsik-ringsselskaber.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.
Helge Sander (V)fmd.Torsten Schack Pedersen (V) Marion Pedersen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Erling Bonnesen (V)Colette L. Brix (DF)nfmd.Pia Adelsteen (DF) Carina Christensen (KF) Rasmus Jarlov (KF) Orla Hav (S)
3
Benny Engelbrecht (S) Henrik Dam Kristensen (S) Niels Sindal (S) Karsten Hønge (SF) Steen Gade (SF)Morten Østergaard (RV) Frank Aaen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 180Bilagsnr.12345678910TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og erhvervsministerenYderligere høringssvar, fra økonomi- og erhvervsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag, fra økonomi- og erhvervsministerenHenvendelse af 17/4-11 fra Jørn Astrup Hansen, København Ø ogOle Stavad, BrovstHenvendelse af 26/4-11, fra Jørn Astrup Hansen, København ØHenvendelse af 27/4-11 fra TryghedsGruppen smbaHenvendelse af 27/4-11 fra en gruppe af tidligere ebh aktionærerHenvendelse af 28/4-11 fra Jørn Astrup Hansen, København ØYderligere ændringsforslag, fra økonomi- og erhvervsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 180Spm.nr.1TitelSpm. om yderligere kommentar til Realdanias bemærkning ve-drørende revisors underrettelsespligt og FSR’s udsagn om, at derer tale om en væsentlig skærpelse, til økonomi- og erhvervsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om definitionen på en andelskasse defineres, dens selskabs-form, og hvad det betyder, at visse andelskasser vil være en sær-lig selskabsform, »der udelukkende er omfattet af lov om finan-siel lovgivning«, hvilke tilsyn der er med selskabskasser m.v., tiløkonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil sikre, at Konkurrence- og Forbrugersty-relsen også ser på de konkurrencemæssige aspekter i forbindelsemed de »herreløse fondes« aktiviteter, til økonomi- og erhvervs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan er man nået frem til 20 pct., og hvilke solven-skrav stilles der til andre finansielle virksomheder, til økonomi-og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan se problemer i forbindelse med udpeg-ning af bestyrelsesmedlemmer, hvis L 180 vedtages i uændretform, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm., om lovforslaget vil sikre, at fondsregnskabet offentliggøressammen med pengeinstituttets regnskab, til økonomi- og er-hvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan udelukke, at det mindretal, der kan værei begge bestyrelser, vil få en dominerende indflydelse over flertal-let, da mindretallets viden givet kan opleves som større end fler-tallets via mindretallets »dobbeltkasketter«, til økonomi- og er-hvervsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6
7
5
8
9
10
11
12
13
14
Spm. om en tilbundsgående vurdering af Dansk Aktionærfor-enings høringssvar, til økonomi- og erhvervsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der forhindrerperson- og indflydelsessammenhæng mellem pengeinstituttets ogfondens bestyrelser, til økonomi- og erhvervsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 17/4-11 fra Jørn AstrupHansen, København Ø og Ole Stavad, Brovst, til økonomi- og er-hvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 26/4-11 fra Jørn AstrupHansen, København Ø, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 27/4-11 fra Trygheds-Gruppen smba, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 27/4-11 fra en gruppe aftidligere ebh aktionærer, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 28/4-11 fra Jørn AstrupHansen, København Ø, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpå