Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180
Offentligt
1001628_0001.png
1001628_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. maj 2011
Besvarelse af spørgsmål 16 ad L 180 stillet af Erhvervsudvalget den24. maj 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).Spørgsmål:Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag til lovforslaget,hvorefter de omdannede tidligere finansielle virksomheder pålægges atåbne deres generalforsamlinger (ordinære repræsentantskabsmøder) forpressen.Svar:Hvis der ønskes fremsat et ændringsforslag med det nævnte indhold, kandet affattes som følger:
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
”ÆndringsforslagtilLov om ændring af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder oglov om finansiel virksomhed(Tilsyn med visse omdannede tidligere finansielle virksomheder, krav tilledelsen af sparekassefonde og ændring af stemmeretsbegrænsninger,m.v.)Af Jens Chr. Lund,Socialdemokraterne:1) I§ 1, nr. 14,indsættes som ny§ 19e,:”§19e.Virksomhedens generalforsamling eller anden forsamling, somer virksomhedens øverste myndighed, er åbne for pressen.§§ 19e- 19g bliver til §§ 19f – 19h”Ændringsforslaget vil medføre, at der bliver fri adgang for pressen tilvirksomhedens øverste besluttende myndighed.Et sådan ændringsforslag anses ikke for hensigtsmæssigt, da det som ud-gangspunkt vil være et brud på princippet om adgangen for ejere af pri-vatretlige selskaber til frit at drøfte og beslutte alle forhold vedrørendevirksomhedens forhold på virksomhedens øverste myndighed.Det er alene i forhold til finansielle virksomheder og statslige aktiesel-skaber, hvor det ved lov er fastsat, at pressen har adgang til generalfor-
2/2
samlingen eller repræsentantskabsmødet. Det bemærkes, at selv ikke ifinansielle holdingvirksomheder er det muligt for pressen i henhold tilloven at få adgang til generalforsamlingen eller repræsentantskabsmødet.Dette skyldes, at den finansielle aktivitet netop foregår i den finansiellevirksomhed, og det er dér, den særlige samfundsmæssige interesse ligger.Det er et almindeligt selskabsretligt princip, at ejerne i et privatretligtselskab/virksomhed – uanset deres størrelse og indflydelse på samfunds-forhold - åbent kan drøfte, kritisere og træffe beslutning om selskabetsforhold. Hvis pressen altid har adgang, risikerer man, at der ikke bliverreel adgang til en åben drøftelse på generalforsamlingen - hvorved en forejerne vigtig forvaltningsmæssig ret fratages dem.Indenfor de almindelige selskaber/virksomheder er det op til bestyrelsenat tilrettelægge afviklingen af generalforsamlingen. Dette må anses for endel af den almindelige ledelsesret, som der skal meget vægtige argumen-ter af samfundsmæssig karakter for at fravige.På den baggrund kan jeg ikke støtte ændringsforslaget om ved lov at åbnevirksomhedens øverste myndighed for pressen.Jeg vil dog opfordre til, at man i de pågældende virksomheder af egendrift åbner generalforsamlingen eller repræsentantskabsmødet for pres-sen. Herved får ejerne− som jo ikke alle kan væremed på den pågælden-de forsamling− størremulighed for at få indblik i virksomhedens forholdog aktiviteter, Henset til bl.a. størrelsen af de formuer, som flere af dissevirksomheder råder over og den almindelige samfundsinteresse, de på-kalder sig, kan det være nyttigt med denne åbenhed i forhold til pressen.Der henvises i øvrigt til mit svar på spørgsmål 14 ad L 180 fra Erhvervs-udvalget.