Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180
Offentligt
994257_0001.png
994257_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
10. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 180 stillet af Erhvervsudvalget den

14. april 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

Spørgsmål 5:

Kan ministeren se problemer i forbindelse med udpegning af bestyrel-sesmedlemmer, hvis L 180 vedtages i uændret form? Spørgeren tænkerher på sparekassefonde, hvor der er sammenhæng mellem pengeinstitut-tets og fondens bestyrelse. Ved vedtagelse af L 180 må det kræve ændre-de vedtægter, for at der kan vælges nye medlemmer (flertallet) til erstat-ning for de, der må afgå. Spørgeren er blevet gjort opmærksom på, at deter den ”gamle” bestyrelse, der ændrer vedtægterne, og som reelt kommertil at udpege de nye medlemmer samt vælge de mindretalsmedlemmer,der kan blive i bestyrelsen. Bestyrelserne er jo ofte selvsupplerende.

Svar:

Bestyrelsen er fondens øverste organ, da fonden ikke har ejere eller an-dre, som på en generalforsamling eller lignende kan vælge nye bestyrel-sesmedlemmer i fonden. Den valgte model vurderer jeg som værende denmest hensigtsmæssige, da der er tale om en sædvanlig udpegningsproce-dure – der ofte sker ved selvsupplering – i overensstemmelse med ved-tægtens bestemmelser herom.Det er i dag i lov om erhvervsdrivende fonde overladt til vedtægten atbestemme, hvordan det enkelte fondsbestyrelsesmedlem skal udpeges.Det er på den baggrund ganske udbredt, at udpegningen sker ved selv-supplering, som eksempelvis kan betyde, at bestyrelsen i henhold til ved-tægtens bestemmelser udpeger nye medlemmer til bestyrelsen. Der kanvære sat begrænsninger for udpegningen i form af f.eks. kvalifikations-krav eller geografisk tilhørsforhold.Det er således korrekt, at det i sparekassefondene er den siddende besty-relse, der vedtager ændringer af vedtægten og dermed indirekte er med tilat vælge den nye bestyrelse. Det er en naturlig følge af vedtægtsbestem-melser om selvsupplering, at bestyrelsen vælger sine efterfølgere, hvilket,som det fremgår ovenfor, er en normal fremgangsmåde for erhvervsdri-vende fonde.Den konkrete løsning er op til den siddende bestyrelse, men de nye ved-tægter skal godkendes af fondsmyndigheden og skal opfylde lovforsla-gets krav om, at flertallet af fondsbestyrelsens medlemmer ikke må beståaf bestyrelsesmedlemmer fra det underliggende sparekasseaktieselskabeller et andet tilknyttet pengeinstitut. De øvrige medlemmer kan således
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
eksempelvis udpeges af andre foreninger, organisationer eller lignendemed tilknytning til lokalområdet eller uddelingsformålet, hvis vedtægtenindeholder særlige bestemmelser herom.Det er endvidere fondsbestyrelsens ansvar, at den nye vedtægt udformessåledes, at der vælges en bestyrelse, som kan varetage fondens formål oginteresser.Der henvises i øvrigt til lovforslagets § 2, nr. 8 og bemærkningerne hertil.