Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180
Offentligt
994283_0001.png
994283_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
10. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 7 ad L 180 stillet af Erhvervsudvalget den

14. april 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

Spørgsmål 7:

Kan ministeren udelukke, at det mindretal, der kan være i begge bestyrel-ser, vil få en dominerende indflydelse over flertallet, da mindretalletsviden givet kan opleves som større end flertallets via mindretallets ”dob-beltkasketter”?

Svar:

Ændringen af § 209 i lov om finansiel virksomhed, hvorefter kun et min-dretal af bestyrelsens medlemmer er udpeget af det underliggende spare-kasseaktieselskab, har til formål at sikre, at det ikke er sparekasseaktie-selskabets interesser, der varetages gennem de konkrete personer, menderimod fondens interesser.I forhold til indflydelse i bestyrelsesarbejdet vil det oftest være etspørgsmål om kompetence og erfaring hos de enkelte bestyrelsesmed-lemmer. Det er imidlertid i den forbindelse vigtigt at slå fast, at hvert en-kelt bestyrelsesmedlem har et selvstændigt ansvar for, at fondens interes-ser fremmes bedst muligt. Et medlem af bestyrelsen bør derfor kun ladesig ”overtale” af mindretallet, hvis forslaget er i fondens interesse.Viden hos de enkelte bestyrelsesmedlemmer kan og bør benyttes, men detmå forudsættes, at bestyrelsesmedlemmerne er deres selvstændige ansvarog pligter bevidst. Det enkelte medlem kan således ifalde bestyrelsesan-svar, hvis den pågældende forsætligt eller groft uagtsomt har tilføjet fon-den skade. Det samme gør sig gældende i forhold til skade tilføjet kredi-torer eller tredjemand. Hvis forsømmelsen har resulteret i et tab vil derkunne være erstatningsgrundlag for de enkelte bestyrelsesmedlemmer,som har medvirket.Endvidere kan bestyrelsesmedlemmer straffes med bøde, hvis de ikkeoverholder deres pligt til at påse, at bogføringen og formueforvaltningenkontrolleres på en efter fondens forhold tilfredsstillende måde.Det er bestyrelsesformandens pligt at sørge for, at alle synspunkter bliveriagttaget i bestyrelsesarbejdet. Bestyrelsesformanden skal således organi-sere, indkalde og lede bestyrelsesmøderne med henblik på at sikre effek-tiviteten i bestyrelsens arbejde og med henblik på at skabe bedst muligeforudsætninger for medlemmernes arbejde enkeltvis og samlet.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Bestyrelsesformanden spiller således en stor rolle i fondsbestyrelsensarbejde, og skal derfor i de konkrete situationer kunne sikre varetagelse afsparekassefondens interesser overfor sparekasseaktieselskabets interesser.På denne baggrund har jeg besluttet at fremsætte et ændringsforslag ved-rørende sammenfald af bestyrelsesformanden i sparekasseaktieselskabetog sparekassefonden. Ændringsforslaget vil indebære, at bestyrelsesfor-manden i sparekasseaktieselskabet ikke vil kunne være bestyrelsesmed-lem i sparekassefonden – hverken som menigt bestyrelsesmedlem ellersom formand, som hidtil foreslået.Der henvises i øvrigt til lovforslagets § 2, nr. 8 og bemærkningerne hertil.