Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180
Offentligt
994292_0001.png
994292_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
10. maj 2011
Besvarelse af spørgsmål 9 ad L 180 stillet af Erhvervsudvalget den14. april 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).Spørgsmål 9:Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der forhindrerperson- og indflydelsessammenhæng mellem pengeinstituttets og fondensbestyrelser.Svar:Hvis der ønskes fremsat et ændringsforslag med det nævnte indhold, kandet affattes som følger:
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
”ÆndringsforslagtilLov om ændring af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder oglov om finansiel virksomhed(Tilsyn med visse omdannede tidligere finansielle virksomheder, krav tilledelsen af sparekassefonde og ændring af stemmeretsbegrænsninger,m.v.)
Af Jens Chr. Lund,Socialdemokraterne:
1) I§ 2, nr. 8,foretages ændring, så§ 209, stk. 2,affattes således:Stk. 2.Medlemmer af bestyrelsen for eller ansatte i sparekasseaktiesel-skabet eller andelskasseaktieselskabet, jf. § 207, stk. 1, må ikke udpegeeller udgøre medlemmer af bestyrelsen for den i stk. 1 nævnte fond ellerforening. Tilsvarende gælder for medlemmer af bestyrelsen for eller an-satte i fondens eller foreningens datterselskaber eller associerede virk-somheder.
Ændringsforslaget vil medføre, at det ikke er muligt for sparekasseaktie-selskabets bestyrelse og ansatte eller andre tilknyttede selskabers besty-relser og ansatte at udpege eller udgøre medlemmer af bestyrelsen i spa-rekassefonden.Et sådan ændringsforslag anses ikke for hensigtsmæssigt, da et sådantotal forbud mod personsammenfald mellem sparekassefonden og spare-
2/2
kasseaktieselskabets bestyrelser vil kunne være problematisk i forhold tilden nødvendige tilknytning mellem de to institutioner, der er forudsat iomdannelsesreglerne. Dette skyldes bl.a. den historiske tilknytning tillokalmiljøet, hvor sparekassen oprindeligt har haft sit virke. Derudover erdet fortsat sparekassefondenes formål at videreføre de tidligere sparekas-ser gennem et driftsfællesskab, hvilket er forudsat i lovbemærkningerne. Iforlængelse heraf er det fundet nødvendigt at sikre en vis sammenhængmellem bestyrelserne, men således at sparekasseaktieselskabets bestyrel-sesmedlemmer eller ansatte ikke må udpege eller udgøre et flertal affondsbestyrelsesmedlemmerne, så der samtidig sikres uafhængighed.På den baggrund kan jeg ikke støtte ændringsforslaget om et fuldstændigtforbud mod personsammenfald mellem pengeinstituttets og fondens be-styrelser.Der henvises i øvrigt til mine svar på spørgsmål 5 og 7 fra Erhvervsud-valget af 14. april 2011.Som det fremgår af svaret på spørgsmål 7, har jeg besluttet at fremsætteet ændringsforslag vedrørende sammenfald af bestyrelsesformanden isparekasseaktieselskabet og sparekassefonden. Ændringsforslaget vilindebære, at bestyrelsesformanden i sparekasseaktieselskabet ikke vilkunne være bestyrelsesmedlem i sparekassefonden – hverken som menigtbestyrelsesmedlem eller som formand, som hidtil foreslået.