Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 187
Offentligt
1006067_0001.png
1006067_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 30. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.83 (L 187), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Bar-fod (EL), Morten Østergaard (RV), Özlem Sara Cekic (SF) og Lennart Damsbo-Andersen (S).
31. Maj 2011J.nr. 2011-0002780

Spørgsmål nr. 83:

”Vil justitsministeren redegøre for sine principielle overvejelser om den adgangtil bankoplysninger uden forudgående retskendelse, som med forslaget givestil Pensionsstyrelsen – herunder særligt det forhold, at Pensionsstyrelsen hermedfår hjemmel til at indhente oplysninger i efterforskningsøjemed, som Politiog Efterretningstjeneste kun kan indhente med retskendelse selv i de alvorligstesager, som ex. terror og drab. jf. Datatilsynets høringssvar punkt 4ff.”

Endeligt svar:

Spørgsmålet vedrører Justitsministeriets område, og jeg har derfor indhentet Ju-stitsministeriets udtalelse:”Den forslåede nye bestemmelse i § 91, stk. 7, i lov om arbejdsløshedsforsikringm.v., som er indeholdt i § 2, nr. 21, i lovforslag L 187, indfører hjemmel til, at di-rektøren for Pensionsstyrelsen kan indhente oplysninger fra pengeinstitutter.Ifølge den foreslåede bestemmelse kan direktøren for Pensionsstyrelsen uden sam-tykke forlange at få nødvendige oplysninger fra pengeinstitutter om bestemte dag-penge- eller efterlønsmodtageres hævninger eller indsættelser foretaget i udlandet.Oplysninger kan indhentes, når der er en begrundet formodning for, at et medlemaf en arbejdsløshedskasse i forbindelse med et udlandsophold uberettiget har mod-taget dagpenge eller efterløn fra kassen, og oplysninger om et udlandsophold ikkekan indhentes på anden måde.Som anført i lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.6.3. skal den foreslå-ede adgang til at indhente oplysninger fra pengeinstitutter ske inden for rammerneaf lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplys-ningspligter, herunder § 10, stk. 2. Ifølge denne bestemmelse gælder bestemmelseri lovgivningen m.v. om pligt til at meddele oplysninger i forhold til andre end denmistænkte, i det omfang oplysningerne søges tilvejebragt til brug for behandlingenaf andre spørgsmål end fastsættelse af straf.
Som det også er anført i lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.6.3. inde-bærer det, at Pensionsstyrelsen må indhente oplysninger fra pengeinstitutter til brugfor behandlingen af sagens ikke-strafferetlige spørgsmål. Herudover må styrelsenikke have som sit formål at fremskaffe oplysninger til brug for eventuel strafferet-lig forfølgning af de pågældende forhold. Det vil i den forbindelse være uden be-tydning, om styrelsen er opmærksom på, at de pågældende oplysninger også vilkunne være relevante i forbindelse med en eventuel strafferetlig forfølgning.Om denne sondring mellem anvendelsen af tvangsindgreb og oplysningspligter tilbrug for behandling af ikke-strafferetlige spørgsmål på den ene side og til brug forstrafferetlig forfølgning på den anden side kan i øvrigt henvises til Ole Hassel-gaard, Jens Møller og Jørgen Steen Sørensen, Retssikkerhedsloven med kommen-tarerer (2005), side 185 ff., jf. 117.Herudover skal Justitsministeriet bemærke, at det fremgår af lovforslagets alminde-lige bemærkninger pkt. 2.1.6.4., at både kommunalbestyrelser og SKAT i dag harhjemmel til at indhente oplysninger om borgere fra pengeinstitutter.Endvidere skal Justitsministeriet bemærke, at det fremgår af Beskæftigelsesmini-steriets besvarelse af spørgsmål nr. 10 vedrørende L 187, at der med lovforslagetalene bliver givet hjemmel til, at Pensionsstyrelsen får adgang til oplysninger om,hvorvidt der i udlandet er foretaget hævninger eller indsættelser på bestemte dag-penge- eller efterlønsmodtageres bankkonti, herunder hvornår og i hvilket landtransaktioner har fundet sted.Det fremgår også af besvarelsen af spørgsmål nr. 10, at oplysningerne alene ind-hentes med det formål at få bekræftet eller afkræftet, om et a-kassemedlem har haftophold i udlandet i en given periode.Endelige fremgår det af besvarelsen af spørgsmål nr. 10, at det forhold, at der kanindhentes bankoplysninger, derfor ikke betyder, at Pensions-styrelsen kan indhenteoplysninger om a-kassemedlemmer i form af kontoudskrifter eller andre oplysnin-ger om underliggende transaktioner på medlemmernes bankkonti.”Jeg kan henholde mig til Justitsministeriets svar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2