Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 196 Bilag 9
Offentligt
997043_0001.png
997043_0002.png
Tlf: 39 15 52 00[email protected]www.bdo.dk
BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskabHavneholmen 29DK-1561 København VCVR-nr. 20 22 26 70
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg1240 København K
16. maj 2011Vores ref. hbh
L 196Skatteministeren har den 12. maj 2011 kommenteret vores henvendelse af 23. marts 2011 tilSkatteudvalget. Kommentaren giver os anledning til følgende bemærkninger:Ad lejlighedsgaverSkatteministeren oplyser, at lejlighedsgaver fra arbejdsgiveren ved private mærkedage fort-sat vil være skattefri.Svaret synes at skulle forstås derhen, at lejlighedsgaver ved arbejdsmæssige mærkedage erskattepligtige. Dette omfatter fx gaver ved 10 års jubilæum.Efter vores opfattelse er en sådan sondring mellem private og arbejdsmæssige mærkedageganske uhensigtsmæssig.Ad personaleplejeVi forstår svaret derhen, at der skal skelnes mellem generelle aktiviteter og individuelle akti-viteter.Ved generelle aktiviteter forstår vi arrangementer for alle medarbejdere eller for grupper afmedarbejdere (afdeling eller enhed). Det omfatter fx julefrokoster, firmafester. Vi forstårsvaret derhen, at deltagelse i sådanne normalt aldrig vil kunne udløse beskatning. Heller ikkeselv om arrangementet foregår ude i byen og er med overnatning. Og heller ikke selv om ogsåægtefæller/samlevere deltager.Ved individuelle aktiviteter forstår vi arrangementer, hvor kun et mindre antal medarbejderedeltagere. I forhold til sådanne forstår vi svaret derhen, at de skattemæssige konsekvenserfor de deltagende medarbejdere afhænger af, hvorvidt arrangementet rent fysisk foregår påeller uden for arbejdspladsen.Ved arrangementer, der rent fysisk foregår på arbejdspladsen, forstår vi svaret derhen, atdeltagelse i sådanne normalt aldrig vil kunne udløse beskatning.Ved arrangementer, der rent fysisk foregår uden for arbejdspladsen synes svaret derimod atindebære det modsatte, nemlig at arbejdsgiverens tilskud som udgangspunkt altid vil væreskattepligtigt og derfor vil skulle tælles med i forhold til bagatelgrænsen.Dette vil i givet fald have følgende konsekvenser:Ansatte på en politistation, der – udenom en medarbejderstyret personaleforening -modtager tilskud til deltagelse i en firmafodboldturnering, vil være skattepligtige aftilskuddet, hvis kampene spilles på baner ejet af 3. mand.
BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, en danskejet revisions- og rådgivningsvirksomhed, er medlem af BDO International Limited - et UK-baseret sel-skab med begrænset hæftelse - og en del af det internationale BDO netværk bestående af uafhængige medlemsfirmaer.
2
Kvindelige medarbejdere på et plejehjem, der – udenom en medarbejderstyret perso-naleforening – modtager tilskud til deltagelse i Alt for Damernes kvindeløb, vil væreskattepligtige af tilskuddet, hvis deltagelsen ikke kan sidestilles med en generel akti-vitet, jf. ovenfor.Medarbejdere, der modtager tilskud til cafébesøg i forbindelse med gå-ture med ensygemeldt kollega, vil være skattepligtige af tilskuddet, hvis der er tale om rene”hygge-møder”.
Vi finder denne sondring mellem om aktiviteterne rent fysisk foregår på eller uden for ar-bejdspladsen for ganske uhensigtsmæssig, allerede fordi der herved opstår en forskelsbehand-ling mellem medarbejdere i virksomheder med gode fysiske rammer, herunder egne boldba-ner, og virksomheder – især produktionsvirksomheder – med meget begrænsede fællesfacilite-ter og uden udenomsplads.Vi skal derfor foreslå, at denne del af reglerne genovervejes.Med venlig hilsen
Ida Gert JensenSkattechef, partner
/
Henning Boye HansenSeniorskattekonsulent