Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 203
Offentligt
997026_0001.png
997026_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 20 ad L 203 stillet af Boligudvalget den 5.

maj 2011 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvilke fordele og ulemper der vil være forhhv. små-, mellemstore- og store virksomheder, når der under IKT-bekendtgørelsen stilles krav om at anvende a) projektweb som medie forløsning af arbejderne, b) Dansk Bygge Klassifikation til at strukturere dedigitale projektinformationer og c) krav om brug af en digital udbudspor-tal ved hoved- og fagentrepriser mv.?

Svar:

Formålet med kravet om brug af projektweb i byggeprojekter er at effek-tivisere og systematisere kommunikationen og dokumentationen af dendigitale projektinformation, der løbende udarbejdes og udveksles mellemparterne i et byggeprojekt. Dermed smidiggøres arbejdsprocesserne for deinvolverede virksomheder, og unødvendigt dobbeltarbejde med fx udar-bejdelse af tegninger og indhentning af tilladelser minimeres.Formålet med kravet om anvendelse af Dansk Bygge Klassifikation er atfå klassificeret information om byggeri og bygninger. Når alle parter i etbyggeprojekt anvender Dansk Bygge Klassifikation eller tilsvarende sy-stemer baseret på internationale standarder, styrkes udveksling og bear-bejdelse af data de forskellige parter imellem. Ved at anvende de interna-tionale standarder opnår danske virksomheder erfaringer med og kompe-tence i at anvende disse standarder, som de kan benytte, når de byder påbyggeopgaver i udlandet. Samtidig styrker det, til gavn for konkurrencen,udenlandske virksomheders muligheder for at byde på opgaver i Dan-mark.En digital tilbudsgivning bidrager til at effektivisere udbuds- og tilbuds-processen omkring udførelsesentrepriserne, herunder fag- og hovedentre-priser. Digitaliseringen af tilbudsgivningen gør det bl.a. lettere for byden-de virksomheder at udarbejde entydige og sammenlignelige tilbud, mensdigitaliseringen af udbudsmaterialet sikrer en høj kvalitet i de oplysnin-ger, virksomhederne skal afgive tilbud på baggrund af. Det betyder bl.a.,at virksomhederne ikke hver for sig skal vurdere, hvilke og hvor mangematerialer der skal bruges til byggeopgaven, men i stedet kan henholdesig til de oplysninger, som bygherren har beregnet og lagt frem i ud-budsmaterialet.Det vurderes, at der for virksomhederne kan være visse initialomkostnin-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ger forbundet med anskaffelse af den nødvendige hardware, software ogefteruddannelse af medarbejdere for at bruge alle bekendtgørelsens mu-ligheder.Samtidig er det vurderingen, at kravet om brug af en digital udbudsportalved hoved- og fagentrepriser mv. vil lette adgangen til at finde de rele-vante udbud for virksomhederne.Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ved at udvikle en national ud-budsplatform, der skal samle alle danske udbud og annonceringer eftertilbudsloven, og som vil give mulighed for at indberette bl.a. bygge- oganlægsopgaver til en central dansk portal. Platformen forventes at blivetaget i brug 1. kvartal 2012. På udbudsplatformen bliver der desudenetableret et elektronisk kontaktpunkt for små- og mellemstore virksom-heder, der ønsker at gå sammen om at byde på offentlige udbud.Udbudsplatformen vil gøre det lettere for virksomheder, og i særdeleshedsmå og mellemstore virksomheder, at finde de udbud, som det kunne væ-re interessant for dem at byde på. Desuden vil platformen få en funktiona-litet, som giver myndighederne mulighed for at varsle fremtidige indkøbpå platformen. Det vil gøre det nemmere for især små- og mellemstorevirksomheder at planlægge tilbuddene på offentlige kontrakter.Det bemærkes, at IKT-bekendtgørelsens krav alene omfatter større byg-geprojekter med en projektsum over 5 mio. kr. for statsligt byggeri og 20mio. kr. for kommunalt og regionalt byggeri. Samtidig er det muligt atfravige et eller flere af bekendtgørelsens krav, hvis opfyldelse heraf visersig at være uforholdsmæssigt økonomisk ufordelagtigt.Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger.