Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 203
Offentligt
997028_0001.png
997028_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 21 ad L 203 stillet af Boligudvalget den 5.

maj 2011 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

Spørgsmål:

Mener ministeren, at det kan udelukkes, at de mindre håndværksvirksom-heder i praksis bliver afskåret fra at deltage i udbudsrunder, fordi der stil-les krav om at anvende a) projektweb som medie for løsning af arbejder-ne, b) Dansk Bygge Klassifikation til at strukturere de digitale projektin-formationer og c) krav om brug af en digital udbudsportal ved hoved- ogfagentrepriser mv.? Herunder, hvordan ministeren mener, at det vil påvir-ke konkurrencen og dermed produktivitet, prisniveau og kvalitet, hvis demindre håndværksvirksomheder i praksis bliver afskåret fra at deltage iudbudsrunder?

Svar:

Som led i aftalen om Konkurrencepakken er der aftalt en generelmindstegrænse på 20 mio. kr. for udmøntningen af de enkelte bekendtgø-relser i relation til kommuner og regioner. Derfor vil hovedparten af debyggerier og ombygninger, som mindre håndværksvirksomheder arbejderpå for kommuner og regioner, ikke blive påvirket af lovændringen. Forbyggerier under mindstegrænsen, er det frivilligt for bygherrerne, om deønsker at stille krav om anvendelse af fx IKT i byggeprocessen.Det er vurderingen, at forslaget vil kunne bidrage til at professionaliserede mindre virksomheder og gøre dem mere konkurrencedygtige og der-med øge produktiviteten. Det er derfor min klare opfattelse, at lovforsla-get vil have positiv effekt på såvel konkurrence som produktivitet, prisni-veau og kvalitet i byggeriet.Samtidig er det vurderingen,, at IKT-bekendtgørelsens krav om brug afen digital udbudsportal vil gøre det lettere for virksomhederne at finde derelevante udbud.Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 20 er Konkurrence- og Forbru-gerstyrelsen ved at udvikle en national udbudsplatform, som skal samlealle danske udbud og annonceringer efter tilbudsloven.Platformen gør det som udgangspunkt nemmere for virksomheder, og isærdeleshed små og mellemstore virksomheder, at finde de udbud, somdet kunne være interessant for dem at byde på. Et eksempel kunne væreen mindre virksomhed, der tidligere har brugt ressourcer på at afsøge for-skellige udbudsaviser og hjemmesider, nu kan få al relevant informationpå et sted. Virksomheden får dermed reduceret sine omkostninger for-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
bundet med at byde på offentlige udbud.Endelig vil jeg gøre opmærksom på, at der som et led i udmøntningen afKonkurrencepakken iværksættes en række yderligere initiativer, der skalgøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at deltage i ud-bud, og at der i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen etableres et OPP-kontaktpunkt, som kan bistå virksomheder med at afklare tvivlsspørgsmålom OPP.Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger.