Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 203
Offentligt
997049_0001.png
997049_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 25 ad L 203 stillet af Boligudvalget den 5.

maj 2011 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvordan konkurrencen er på markedet forbyggematerialer i Danmark? Herunder hvilken andel af prisen på et fær-digt byggeprojekt, som byggematerialer spiller i Danmark sammenlignetmed andre land? Herunder om ministeren har konkrete tiltag på vej, somskal sikre en bedre konkurrence på markedet for byggematerialer i Dan-mark?

Svar:

Konkurrencen på markedet for byggevarer er bl.a. belyst af Konkurrence-styrelsen i 2005 (nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen) og af McKin-sey & Company i en analyse fra november 2010.Konkurrencestyrelsen undersøgte handlen og distributionen med bygge-varer og konkluderede, at nye handelsmønstre, fx direkte salg fra bygge-materialeproducenter til entreprenører og håndværkere, har svært ved atvinde indpas, og at engrosleddet derfor har stor markedsmagt.McKinsey & Companys undersøgelser peger på, at priserne på en rækkebyggematerialer er højere i Danmark end i udvalgte andre lande. Detgælder fx cement, hvor priserne i Danmark er væsentligt højere end iHolland og Tyskland, hvilket ifølge McKinsey & Companys vurderingskyldes, at lokale danske producenter har stor markedsmagt. Stålpriser erifølge McKinsey & Company også højere i Danmark end i Tyskland. Detvurderes i undersøgelsen, at det skyldes en kombination af, at der ikke erfuld harmonisering på markedet for stål, og at der bruges stål af relativtgod kvalitet i Danmark.Materialeomkostninger udgør typisk over halvdelen af opførelsesomkost-ningerne for et nyt byggeri i Danmark. Andelen kendes ikke for andrelande.Som en del af Konkurrencepakken af 11. april 2011 skal der skabes lette-re adgang til at anvende byggevarer, som er produceret i øvrige EU-lande, ved at justere danske krav til byggevarer så de stemmer overensmed sammenlignelige lande. Som led heri tillades den tyske standard forstikkontakter på det danske marked. Samtidig gennemføres en proaktivmarkedskontrol af, om byggevarer, der sælges på det danske marked,lever op til reglerne.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Desuden udarbejdes oversigter over gældende standarder for den samledepakke af materialer, som benyttes i en række gængse byggearbejder, fxtagarbejde. Formålet er at gøre det lettere for virksomhederne at finde debilligste materialer, som lever op til kravene.