Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 208 Bilag 19
Offentligt
1003187_0001.png
1003187_0002.png
1003187_0003.png
J.nr. 2011-311-0063Dato:26. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 208 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjem-

meservice (Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i

hjemmet).

Hermed sendes kommentar til henvendelse af 25. maj 2011 fra foreningenRejsearbejdere.dk (L208 – bilag 7).
Peter Christensen/ Søren Schou
Kort referat af Rejsearbejdere.dk’s henvendelse:Foreningen Rejsearbejdere.dk støtter forslaget, men mener ikke, at det er tilstrækkeligt.Foreningen ønsker forslaget udvidet til følgende indhold:Beløbet skal udbetales kontant og straks og ikke som et nedslag i skatten på årsop-gørelsen.Beløbet skal have samme niveau som i Sverige, kr. 50.000 pr. person.Fritidshuse, som ikke udlejes, bør omfattes.Tilbygninger bør omfattes.Klimaskærm bør omfattes.Det er uklart om fradraget kun gives til ejeren af huset eller også til ægtefælle ellersamboende.

Hertil bemærkes:

Beløbet skal udbetales kontant og straks og ikke som et nedslag i skatten på årsopgørelsenForslaget er ikke hensigtsmæssigt. Forslaget forudsætter en ressourcekrævende manuelsagsbehandling, hvilket ikke er i overensstemmelse med SKATs og det offentliges ønskegenerelt om at kommunikere med borgerne digitalt ved brug af selvbetjeningsløsninger.Beløbet skal have samme niveau som i Sverige, kr. 50.000 pr. personDet er vurderingen, at et servicefradrag på 15.000 kr. årligt pr. person har det rette niveaufor at opnå forslagets ønskede virkninger om at sætte gang i økonomien, bekæmpe det sortearbejde samt at flytte noget af gør-det-selv arbejdet til beskattet arbejde.Fritidshuse, som ikke udlejes, bør omfattesServicefradraget gives alene til helårsbolig, hvor den skattepligtige person har fast bopæleller folkeregisteradresse. Sommerhuse, som lovligt anvendes til helårsbeboelse, f.eks. afpensionister, vil således også kunne få fradrag.Tilbygninger bør omfattesUdgangspunktet er, at det alene er arbejdsløn vedrørende vedligeholdelse og reparation afden eksisterende bolig, der er fradragsberettiget. Decideret nye tilbygninger ligger udenforformålet med ordningen.Klimaskærm bør omfattesEn klimaskærm er en samlet betegnelse for ydervægge, fundament, terrændæk, tag, vinduerog døre. Vedligeholdelse og reparation af ydervægge, tag, vinduer og døre fremgår direkteaf listen for serviceydelser omfattet af fradragsordningen. Terrændæk er et middel til ra-donsikring, og reparation og vedligeholdelse heraf er således også omfattet af listen overserviceydelser omfattet af fradragsordningen. Vedligeholdelse og reparation af fundamentetpå en bygning er tilsvarende omfattet af fradragsordningen, da fundamentet på samme må-de som et tag og ydervægge udgør boligens ydre rammer.Det er uklart om fradraget kun gives til ejeren af huset eller også til ægtefælle eller sambo-ende
Side 2
Som det fremgår af lovforslaget gælder loftet på de fradragsberettigede udgifter på 15.000kr. årligt pr. person. Det svarer til, at et ægtepar eller to samboende kan fratrække udgiftertil arbejdsløn vedrørende fradragsberettiget arbejde for 30.000 kr. om året. Afholder hjem-meboende børn over 18 år i husstanden fradragsberettigede udgifter, kan det samlede fra-drag dog blive større.
Side 3