Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 208 Bilag 22
Offentligt
1003227_0001.png
1003227_0002.png
J.nr. 2011-311-0063Dato: 26. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 208 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemme-

service (Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i

hjemmet)

Hermed sendes kommentar til henvendelse af 24. maj 2011 fra FSR –danske revisorer (L 208 – bilag 11).
Peter Christensen/ Søren Schou
FSR har nedenstående tre konkrete bemærkninger:1. FSR spørger om det foreslåede dokumentationskrav i ligningsloven § 8 V, stk. 1, alenehar til formål at sikre, at den indkomst, der modsvarer fradraget også beskattes hosmodtageren og at dette sikres i SKAT’s systemer.2. FSR mener, det bør overvejes om det ikke også skal være muligt for alle omfattedeydelser at fradrage udgifter til arbejdsløn til privatpersoner, så længe disse også beskat-tes af arbejdet.3. FSR anmoder om at få bekræftet, at det er udgifter, der er afholdt af husstanden, der be-rettiger til fradrag, således at et hjemmeboende barn, der er fyldt 18 år, ikke nødvendig-vis selv skal afholde de pågældende udgifter for at opnå fradrag.
KommentarAd. 1.Der er tale om et dokumentationskrav, som primært har til formål, at sikre at der udfærdi-ges en faktura eller lignende, der kan bruges til at dokumentere, at betalingen reelt er fore-taget. Ved den købende parts indberetning af betalingen for den pågældende ydelse sikresdet, at indkomsten, der modsvarer fradraget, også henføres til modtageren.
Ad. 2.Hvad angår udgifter for arbejde, der udføres af privatpersoner, er disse allerede omfattet afden foreslåede § 8 V, stk. 2, nr. 3. Af bestemmelsen fremgår, at der kan gives fradrag forarbejde i form af rengøring, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde, såfremt denudførende person er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig til Danmark. Det vurderes, at detstørste potentiale i ordningen i relation til arbejde udført af personer vedrører disse ydelser.
Ad. 3.Fradraget gives til personer, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomst-år. Jeg kan derfor ikke bekræfte, at det er udgifter, der er afholdt af husstanden som helhed,der berettiger til fradrag. Hjemmeboende børn, der er fyldt 18 år, skal derfor selv afholdede pågældende udgifter for at opnå fradrag.
Side 2