Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 29 Bilag 9
Offentligt
919604_0001.png
919604_0002.png
919604_0003.png
919604_0004.png
Betænkning afgivet af Boligudvalget den 00. november 2010
2. udkast(ændringsforslag fra S, SF og økonomi- og erhvervsministeren)
Betænkningover
Forslag til lov om beskikkede bygningssagkyndige m.v.[af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget. Socialde-mokratiets og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalgethar stillet ændringsforslag nr. 1 og økonomi- og erhvervsmi-nisteren har stillet ændringsforslag nr. 2.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 13. oktober 2010 og var til1. behandling den 26. oktober 2010. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Boligudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og erhvervsministeren sendte den9. juli 2010 dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret2009-10) BOU alm. del - bilag 91. Den 13. oktober 2010sendte økonomi- og erhvervsministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:ABR,Danske Arkitekt Virksomheder og BfBE ogForbrugerrådet.Økonomi- og erhvervsministeren har over for udvalgetkommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Danske Arkitekt Virksomheder og BfBEmundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning tillovforslaget:SpørgsmålUdvalget har stillet 23 spørgsmål til økonomi- og erhvervs-ministeren til skriftlig besvarelse.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringforslag med bemærkninger
ÆndringsforslagTil § 14Af etmindretal(S og SF), tiltrådt af <>:1)I paragraffen indsættes efter »syn og skøn,«: »syns- ogskønsmænds uvildighed, bl.a. at disse ikke må udarbejde til-standsrapporter«.
DocIDJournalnummer
2
[Regulering af syns- og skønsmæssig uvildighed].Ny paragrafAføkonomi- og erhvervsministeren,tiltrådt af <>:2)Efter § 19 indsættes som ny paragraf:BemærkningerTil nr. 1Forslaget skal sikre mod inhabilitet blandt nævnets syns-og skønsmænd samt tekniske revisorer ved at sikre, at disse,som det også er tilfældet i dag, ikke selv kan udføre tilstands-rapporter, mens de har hvervet som syns- og skønsmænd ellertekniske revisorer.Dette er ikke kun for at sikre mod, at de kunne komme tilat kontrollere deres eget arbejde – det kunne omgås rent prak-tisk – men særligt for at undgå risikoen for, at der lempes påkontrollen over for kammerater i faget eller over for arbejdeudført af andre tekniske revisorer. Teknisk revisor A kunneslække på kontrollen med tilstandsrapporter, udført af tekniskrevisor B, hvis B gør det samme for tilstandsrapporter udførtaf A.Til nr. 2Formålet med lovforslaget er at oprette et samlet discipli-nær- og klagenævn for beskikkede bygningssagkyndige.
»§ 01.Nævnet evalueres senest 3 år efter lovens ikrafttræ-den.«[Evaluering af nævnet].
Nævnet vil overtage Erhvervs- og Byggestyrelsens behand-ling af disciplinærsager mod de bygningssagkyndige og be-handlingen af forbrugerklager over tilstandsrapporter fraAnkenævnet for Huseftersyn. Ved at samle behandlingen afde to typer sager sikres større ensartethed og sammenhængmellem forbrugerklager og disciplinærsager, hvilket medførerøget forbrugerbeskyttelse og bedre kvalitet af tilstandsrappor-terne. Systemet vil samtidig blive mere logisk og gennem-skueligt for brugerne af ordningen.Der vil senest 3 år efter lovens ikrafttræden blive foretageten evaluering, som vil belyse, om nævnet lever op til det ilovforslaget anførte formål.Ændringsforslaget betyder, at økonomi- og erhvervsmini-steren vil oversende en redegørelse om evalueringens resul-tater til Folketingets Boligudvalg senest den 1. januar 2014.
Troels Christensen (V)nfmd.Peter Madsen (V) Mads Rørvig (V) Eyvind Vesselbo (V) Michael Aastrup Jensen (V) AnitaKnakkergaard (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Daniel Rugholm (KF) Naser Khader (KF) Yildiz Akdogan (S) Bjarne Laustsen(S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Peter Westermann (SF) Astrid Krag (SF)fmd.Jørgen Poulsen (RV) Frank Aaen(EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikkemedlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 29Bilagsnr.12345678TitelHøringsnotat og høringssvar, fra økonomi- og erhvervsministerenHenvendelse af 14/10-10 fra Danske Arkitekt Virksomheder og BfBEHenvendelse af 25/10-10 fra ForbrugerrådetUdkast til tidsplanHenvendelse af 1/11-10 fra ABRTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. Udkast til betænkningÆndringsforslag, fra økonomi- og erhvervsministeren
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 29Spm.nr.1TitelSpm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 14/10-10 fra Danske Arki-tekt Virksomheder og BfBE, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om prisen for en forbrugers indgivelse af en forbrugerklage i klagenævnet,til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om hvor mange ressourcer i form af årsværk det nuværende Ankenævnetfor Huseftersyn brugte i 2009, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvilke grunde der er til, at Lov om beskikkede bygningssagkyndigemv. skal træde i kraft 1. januar 2011, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om side 328 i betænkning 1520 om huseftersynsordningen, til økonomi-og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor i betænkning om huseftersynsordningen det fremgår, at et fællesnævn for forbrugerklager og disciplinære sanktioner kan placeres hos Erhvervs-og Byggestyrelsen, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvorfor Erhvervs- og Byggestyrelsen har opsagt resultatkontraktenmed Ankenævnet for Huseftersynsordningen, til økonomi- og erhvervsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 16/9-10 fra Sven Heinermed fokus på de problemstillinger som vedrører L 29, til økonomi- og erhvervs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan vil ministeren sikre, at det nye klagenævn bliver kendt afforbrugerne, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om lovforslaget sikrer, at den bygningssagkyndige er uvildig i forhold tilf.eks. ejendomsmæglere og forsikringsselskaber, til økonomi- og erhvervsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke sanktioner der er i dag overfor de bygningssagkyndige, som haren fast aftale med ejendomsmæglere, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 1/11-10 fra ABR, til øko-nomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke ulemper der vil være ved at et nyt samlet ankenævn har selv-stændig adresse og stab, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvorvidt forslaget sikrer at syns- og skønsmænd samt tekniske revisorerikke samtidig selv kan udføre tilstandsrapporter, til økonomi- og erhvervsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm., om Forbrugerrådet vil kunne indbringe disciplinærsager for nævnet, tiløkonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
23
4
56
7
8
910
11
1213
14
15
4
16
1718
192021
22
23
Spm. om BfBE’s anmodning om at forslagets § 8 tilføjes: »Ophører den pågæl-dende bygningssagkyndiges tilknytning til firmaet, fjernes offentliggørelsen affirmatilknytningen.«, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilke konkrete organisationer, der vil repræsentere de 9 nævnte inte-ressenter, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren finder grund til at ændre nævnets sammensætning, så ek-sempelvis halvdelen af nævnets medlemmer udgøres af forbrugerrepræsentanter,til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om den i bemærkningerne til forslagets § 13 fastsatte klagefrist på 5 år, tiløkonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om bemærkningerne til forslagets § 15, til økonomi- og erhvervsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om risiko for manglende uvildighed i beskikkelsen til bygningssagkyndiggennem det foreslåede system, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om ministerens redegørelse for Erhvervs- og Byggestyrelsens procedurerfor løbende kontrol af kvaliteten af uddannelsen til bygningssagkyndig, til øko-nomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 25/10-10 fra Forbrugerrå-det, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå