Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 29
Offentligt
914868_0001.png
914868_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
12. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 22 ad L 29 stillet af Boligudvalget den 4. no-

vember 2010 efter ønske fra Peter Westermann (SF).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for Erhvervs- og Byggestyrelsens procedurerfor løbende kontrol af kvaliteten af uddannelsen til bygningssagkyndig,samt om disse findes tilstrækkelige til at sikre tilstandsrapporter af højkvalitet, ikke mindst i lyset af 2009-rapporten fra Dansk Energi Manage-ment, der viser at kun 27 % af tilstandsrapporterne er retvisende.

Svar:

Spørgsmål vedrørende uddannelse af bygningssagkyndige og kvalitetenaf tilstandsrapporter henhører under Erhvervs- og Byggestyrelsen. Er-hvervs- og Byggestyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholdemig til:”Tilstandsrapporter af høj kvalitet forudsætter, at de bygningssagkyndigehar en bred byggeteknisk basisviden samt et godt kendskab til husefter-synsordningen. For at opnå beskikkelse som bygningssagkyndig er det enbetingelse, at ansøger har en kompetencegivende byggeteknisk grundud-dannelse og har deltaget i et optagelseskursus. Desuden er beskikkedebygningssagkyndige forpligtede til løbende at deltage i obligatoriske ef-teruddannelseskurser og møder om huseftersynsordningen.Med henblik på at sikre, at de bygningssagkyndige har de tilstrækkeligekompetencer, foretager Erhvervs- og Byggestyrelsen løbende evalueringog justering af kravene til uddannelse og efteruddannelse af de bygnings-sagkyndige. Senest er optagelseskurserne udvidet fra 3 til 4 dage, ligesomder i 2009 blev udbudt efteruddannelseskurser om vådrum og tagkon-struktioner.Med henblik på at sikre, at tilstandsrapporterne har en høj kvalitet, fore-tages hvert år teknisk revision af 320 tilstandsrapporter. Den tekniske re-vision har, siden den blev indført i 2006, medført en løbende forbedringaf kvaliteten af tilstandsrapporterne. I 2006 fandt teknisk revisor fejl, derkunne føre til sanktioner, i ca. 27 pct. af de kontrollerede tilstandsrappor-ter. I 2007 og 2008 var de tilsvarende tal henholdsvis 22 og 23 pct. I 2009blev der fundet fejl, der kunne føre til sanktioner, i 19 pct. af de kontrolle-rede tilstandsrapporter.Den endelige afgørelse i revisionssagerne træffes af Erhvervs- og Bygge-styrelsen. Styrelsens hidtidige erfaringer viser, at der er grundlag for at
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
meddele en sanktion i godt 10 pct. af de sager, som har undergået tekniskrevision.I denne sammenhæng bemærkes, at Justitsministeriets udvalg om husef-tersynsordningen i sin betænkning nr. 1520 om huseftersynsordningenanfører, at indførelsen af den tekniske kontrol kombineret med en mereeffektiv anvendelse af sanktionssystemet har medvirket og fortsat vilmedvirke til at sikre kvaliteten af tilstandsrapporterne.”På baggrund af Erhvervs- og Byggestyrelsen oplysninger mener jeg, atuddannelsen af de bygningssagkyndige er med til at sikre, at de byg-ningssagkyndige har de fornødne kompetencer til at udarbejde tilstands-rapporter af høj kvalitet.Jeg har dog noteret mig, at Justitsministeriets udvalg om huseftersyn-sordningen i sin betænkning konkluderer, at udvalget finder det hen-sigtsmæssigt, at kravene til uddannelse og efteruddannelse løbende juste-res og evalueres, og at der løbende udvikles nye uddannelsestilbud. Er-hvervs- og Byggestyrelsen vil derfor løbende vurdere optagelseskravenetil de bygningssagkyndige, ligesom der fortsat vil blive udviklet relevanteefteruddannelsestilbud. Herudover vil der også fremover blive grebet indover for de bygningssagkyndige, der ikke leverer den fornødne kvalitet itilstandsrapporterne.