Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 31
Offentligt
927839_0001.png
927839_0002.png
J.nr.10-115023Dato: 6. december 2010
TilFolketinget – Skatteudvalget
L 31 – Forslag til Lov om ændring af toldloven (Kontrol med likvide mid-ler, kontrolanlæg ved landfaste forbindelser til udlandet og hjemmel tilanvendelse af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 49 af 1. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Malene Søgaard-Andersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Ulla Trolle

Spørgsmål:

I besvarelsen af 29. november 2010 af spørgsmål 38 oplyser ministeren, at han ikke er be-kendt med de(n) undersøgelse(r), som der refereres til i spørgsmålet, hvor der er henvist til,at der er amerikanske forskere, der mener, at stråler fra kropsscannere kan være sundheds-skadelige og øge risikoen for hudkræft – især hos børn. Vil ministeren sørge for at indhentenærmere oplysninger om de amerikanske undersøgelser, der refereres til? Der kan bl.a.henvises til artiklen af 19. maj 2010: ”Nøgenscannere kan øge kræftrisiko” og artiklen af10. august 2010 ”Hamburg Lufthavn tester kropsscannere” på www.tgt.dk, hvor der henvi-ses til advarsler fra amerikanske forskere om, at strålerne kan være sundhedsskadelige ogøge risikoen for hudkræft. Endvidere kan henvises til den debat, der aktuelt pågår ogsåblandt bl.a. piloterne i USA om sundhedsfarerne forbundet med kropsscannere, se bl.a. ar-tiklen af 11.august 2010:”Airline Pilots Boycott Full Body Scanners” på www.pcmag.com.

Svar:

Det er vigtigt for mig at understrege, at kropsscannere – såfremt det besluttes at anskaffedem – selvfølgelig skal være i orden. Scannerne skal leve op til relevante internationale ognationale standarder på området, jf. mit svar på spørgsmål 8. Som det fremgår af mit svarpå spørgsmål 15, vil det sundhedsmæssige aspekt blive indarbejdet i den kravspecifikation,der skal laves i forbindelse med en eventuel udbudsforretning, så der ikke er en sundheds-mæssig risiko ved kropsscanningen – hverken for den rejsende eller for det personale, derskal betjene apparatet. Sundhedsstyrelsen vil blive inddraget i dette arbejde.Jeg finder det på denne baggrund ikke nødvendigt at indhente oplysninger om de undersø-gelser, der refereres til i spørgsmålet.
Side 2